Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chorvatsko, nebo Lipno? Jedno horší než druhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sirael

Chorvatská pláž

Jakmile se někdo oboří do cen v Chorvatsku, protiútokem bývá poukázat na ceny na Lipně. Jenže ve skutečnosti je jedno horší než druhé. Máme přece i jiné lokality, kde je krásně, a můžeme se tam mít opravdu skvěle.

Článek

Češi jsou umanutí Chorvatskem, jsou na něj fixovaní a nevidí a neslyší. Prostě Chorvatsko milují a nedají si na něj sáhnout. Jezdí tam celý život a kritiku nesnesou. Jsou přesvědčeni, že kritici v té jejich úžasné dovolenkové zemi nikdy nebyli, protože oni to vnímají jinak a jsou tam jako doma. Ano, jenže je také možné, že nemají možnost srovnání. Jezdí jako umanutí do Chorvatska, dá se tam dojet autem a to je jeho výhoda. Jedna jediná výhoda pro tuto dovolenkovou destinaci. Na druhou stranu musím přiznat, že dovolená na některém z Chorvatských ostrovů může být opravdu zážitkem, v posledních letech jsem na žádný z těchto ostrovů nezabloudila, nicméně pro rýpaly prohlašuji, že jsem byla také letitou návštěvnicí Chorvatského pobřeží a mám pobřeží od Splitu směrem k jihu naprosto zmapované a prochozené.

Chorvati pokutují, co mohou, je to jejich způsob výdělku, žijí z turistického ruchu. Já chápu, že chodit v plavkách po centru města je opravdu nevhodné, tahat hlučné kufry na kolečkách přes centrum Dubrovníku je také na pokutu, rezervovat si flek na pláži ručníkem je opět na pokutu, ale zamysleme se, proč si lidi vůbec to místo na pláži chtějí zajistit. Protože pláž je přelidněná, leží tam hlava na hlavě a není Chorvata, který by chtěl pláže rozšířit. Je jim to fuk, turisti se namačkají. Leží hold tělo na tělo, hlavně, že sypou. Zaparkovat v letovisku je nemožné, pokud chcete jít na pláž a bydlíte opodál, máte smůlu, musíte každý den na placené parkoviště, kde bez milosti vysolíte to, co jste ušetřili na ubytování dále od letoviska. A cena jídla? Předražené nabídky, v hospodách otrávení pinglové, nekonečné čekání na obsluhu… Jenže Češi si stejně vezou svůj žvanec s sebou a v apartmánu si míchají domácí zavařené guláše s kolínky. Je to prostě marné. Takhle je to vžité, Chorvatsko je nejlepší a s nikým to nehne. Ať se zdraží ubytování, jídlo, bude se pokutovat kde jaká prkotina a Chorvat na vás bude koukat nasraně a přemýšlet, jak vás nejvíc oškubat, tak stejně zaslepení Češi pojedou do své destinace, aby vyhodili našetřené prachy.

Už jsem se setkala s kritikou jakési milovnice této destinace, která poukazovala na to, jak úžasný pobyt all-inclusive měla na některém z chorvatských ostrovů. To pochopitelně chápu, pobyt musel být krásný, ovšem chtěla bych znát jeho cenu. I luxusní strava, skvělý hotel a romantika se jistě dají pořídit ve třídě all-inclusive v jiných destinacích levněji než zde. A to i s leteckou dopravou. Nemusíte se harcovat jako chudáci celý den v nepohodlí auta.

Zkuste vyrazit i jinam, budete tam váženými hosty, užijete si dovolenou jako králové a za stejnou cenu včetně letecké dopravy. I v jiných koutech země na vás bude čekat romantika. A abych nezapomněla, tak ještě připomenu zážitek z posledního pobytu v roce 2022. Několikahodinový proud široký asi 10-20 metrů odpadu, který vypustila jakási loď. Petky, vložky, zbytky jídla, pěna ze saponátů, mikroteňáky, menstruační tampony a stovky dalších nechutných kousků. Prostě odporný hnus. A lidi se v tom na pláži cachtali, nabírali vodu do úst, potápěli se a mně se chtělo zvracet. Odpadky už byly roztažené a na městské pláži ve vlnách nebyly až tak patrné. Možná to nebyla loď chorvatská, ale tento zážitek uzavřel nadobro naši chorvatskou turistickou anabázi. Již nikdy více. Ale kdo chce kam…

A k tomu Lipnu. Mám ráda přírodu, Lipno jsem navštívila opakovaně, ale můžu říct, že se jedná o oblast plnou komárů s nehezkou přírodní krajinou, kde je za komerčním účelem vybudováno několik atraktivních zón. Ubytování je opravdu asi dražší než v tom bájném Chorvatsku, ale lokalita nestojí ani za zlámanou grešli. Je tu u nás spousta jiných krásných a nezprofanovaných míst, které stojí za vidění.

A malý dovětek pro milovníky Chorvatska: Jeďte, užijte si a pomějte se. Vysypte kapsy Chorvatům, nacpěte se jejich zmraženými polotovary na vaší poslední rozlučkové večeři, vyčkejte si na tu naštvanou obsluhu a zaplavte si v moři s proudem odpadků, užijte si vodních radovánek jako jízdy na banánu nebo na padáku, které jsou několikrát dražší než všude jinde, plaťte si parkovné na každém rohu a nechoďte nikde v plavkách a raději si ještě přečtěte, co všechno je pokutované. Chorvati žijí z turistického ruchu a dojení turistů mají v krvi. Čím více se vás nahrne do Chorvatska, tím méně bude Čechů v Řecku, Turecku, Egyptě, Albánii…Prostě všude jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz