Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Chorvatsku bude letos ještě dražší. Na vině je naše koruna i další připravované zákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Chorvatské město Rovinj

Březen už tak trochu vyzývá k výběru letní dovolené. Přece nechceme riskovat, že už neseženeme vhodné ubytování a že si neužijeme další krásnou dovolenou u moře. Jenže i letos to bude podstatný zásah do našich rodinných rozpočtů.

Článek

Jednou z nejoblíbenějších turistických destinací, pokud volíme pozemní dopravu, je pro Čechy bezesporu Chorvatsko. Tato země se nachází Česku poměrně blízko, najdeme tam spoustu kulturních a historických památek, objevíme krásnou přírodu, čisté moře a v letních měsících si užijeme i spoustu toho sluníčka. Býval to pro Čechy zkrátka dovolenkový ráj.

Jenže už v loňském roce to nebylo úplně ono. Dovolenou na Jadranu nám Chorvaté tak trochu opepřili. Rozdávaly se pokuty za ručníky rozložené na pláži, aby nám tak i při pozdním příchodu zajistily místo, ale pokutu jste mohli dostat i za pohyb po městě v plavkách, muži i za obnaženou vrchní polovinu těla. Vrcholem pak byl zákaz kolečkových kufrů v některých chorvatských městech včetně Dubrovníku. Důvodem byl hluk, který takové kufry na městském dláždění vydávají. Táhnout svůj těžký kufr v ruce přes půl města se ale chtělo jen málokomu.

Chorvatsko ale výrazně zvedlo i ceny. Ubytování bylo mnohem dražší, než byli Češi dosud zvyklý, stejně tak ceny jídla a pití v restauracích na některých místech narostly až do neúměrných výšin. Mnohdy tak vyšla dovolená v Chorvatsku dráž než ta v Itálii. A to se dříve jezdilo do Chorvatska zejména proto, že to byla země, kde byly ceny oproti Itálii i dalším zemím nesrovnatelně nižší.

Pokuty a ceny tak způsobily Čechům nejednu nepříjemnou komplikaci. A letos tomu nebude jinak. Chorvaté se chystají na další přitvrzení. Zvažuje se zákaz pití alkoholu na plážích i zákaz opalování nahoře bez pod pokutou v přepočtu 15 až 32 tisíc korun. To by mohlo mnoho Čechů od dovolené v tomto středomořském státě odradit. A kdo ví, jaké další zákazy se ještě do léta objeví.

Zvýšení ceny ale očekávejme opět i v cenách ubytování či stravování. I kdyby Chorvati na letní sezónu nezvedli ceny oproti loňskému létu, zdražení pocítíme i tak. A to kvůli tomu, že mezitím došlo k silnému propadu koruny. Zatímco loni jsme si touto dobou mohli koupit eura dle kurzu ČNB za 23,425 Kč (stav k 1.3.2023), letos je ve stejné době pořídíme za 25,330 Kč (stav k 1.3.2024). Jedná se tedy o rozdíl větší než 1,90 Kč na každé euro. Pokud nás jako rodinu vyšla dovolené například na 1500 euro, znamená to, že si letos připlatíme skoro tři tisíce korun. A to už naše peněženka bezpečně pozná.

Dovolená v Chorvatsku se tak pro Čechy stává čím dál více luxusní záležitostí. Je tak velmi pravděpodobné, že v dnešní době levných letů do exotických destinací i po Evropě budou lidé volit právě destinace, které tolik nezatíží jejich rozpočet. Z evropských destinací je nyní v kurzu například Albánie, která nabízí zcela jiný pohled na Jaderské moře z Balkánu.

Zpracováno na základě:

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz