Hlavní obsah
Lidé a společnost

Markéta Šichtařová: Sedm dětí s tyranem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: dianacibotari1991 / Pixabay

Ilustrační foto.

Je to vůbec možné? Je vůbec možné porodit sedm dětí tyranovi, slepě věřit, že je nemocný, ale zároveň si neprověřit stav jeho léčby? Je toto vůbec uvěřitelný příběh? Toto scifi se přitom týká mediálně známé ekonomky Markéta Štichařové.

Článek

Deset let trpět, podřizovat se podivným příkazům manžela, kde je celé rodině zakázáno dotýkat se většiny předmětů z důvodu radioaktivní kontaminace? Téměř nevycházet z domu, případně při návratu poskakovat po jedné noze do koupelny a provádět dvě hodiny kontaminační a očistné procesy? Může vůbec inteligentní a vzdělaná žena takové dlouhé roky podstupovat tyto podivné rituály ve slepé víře, že je manžel nemocný? Proboha proč, když je stále ochotná s ním setrvávat a plodit další děti, nejde spolu s ním k lékaři a neprověří jeho léčbu? Jak je možné, že po těch letech teprve žasne, že je léčen na jinou diagnózu?

Markéta Šichtařová: Veliká zastánkyně domácích porodů, žena, o které se spekulovalo, zda žije v jakési sektě, odbornice, která v rámci své volební kampaně do senátu za stranu Svobodných představila svůj fantasmagorický plán na to, jak by se dala vyřešit problematika důchodů.

S manželem, taktéž ekonomem Vladimírem Pikorou, žila dlouhých dvacet let a posledních deset, bylo podle ní hrozných. Já osobně si neumím představit, že bych deset let chodila po bytě předem stanovenými koridory, nesměla se ničeho dotýkat, nemohla chodit ven, případně musela provádět nějakou naprosto bizarní dekontaminaci a ještě s tím člověkem plodila další děti, ve slepé víře, že je nemocný a vyléčí se, aniž bych s ním byť jen jednou zašla k lékaři, nebo jeho stav konzultovala třeba bez jeho vědomí s nějakým odborníkem.

Chápu, že možné je ledacos, sama jsem také žila v manželství s tyranem, ovšem popisované není možné snášet tak dlouho a v tak intenzivní podobě. Ne, prostě není a k tomu všemu slepě věřit v nějakou záhadnou nemoc a vyléčení a plodit další potomky.

Věřte, že pokud žena trpí, stáhne se do sebe, přežívá, ale už v té době se brání jakémukoliv bližšímu kontaktu. Ztratí důvěru, stáhne se. Agresora se obává, může být záludný. Jsou zde dvě cesty. Útěk při první možné příležitosti po roce, dvou, partnerských strastí, nebo součinnost v manželově léčbě. Trpět deset let a navíc nechat takto trpět i své děti?

Sama paní ekonomka tvrdí, že by netušila, že takový příběh se může stát i jí. Věřila, že může potkat jen slabou ženu, která se nedokáže vzepřít a sama si o to tak trochu koleduje. Je vidět, že se nemýlila. Sice je přesvědčená, že ona je důkazem toho, že taková situace může potkat kohokoliv, ale mýlí se. Ona je přesně typem člověka, který na veřejnosti působí velice suverénním dojmem a doma je za největšího podpantofláka. Pokud toto zlo nechala páchat nejen na sobě, ale i svých dětech, je to trestuhodné. Nedokázala své děti ochránit před agresorem. Je to slabá žena, která se nedokázala vzepřít a za těch deset let v utrpení, které sama popisuje, je pravděpodobné, že mohlo dojít k těžkému poškození psychického vývoje jejích dětí. Pokud probíhalo vše, tak jak říká, je trestuhodné, že alespoň na obranu svých dětí nejednala dříve, nechala věci plynout a nezaobírala se jimi důsledně.

Bylo by zajímavé vyslechnout si také prohlášení druhé strany.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/utek-tyrani-domaci-nasili-ekonomka-marketa-sichtarova-rozhovor-ona-dnes.A240822_205258_ona-vztahy_cerv

https://www.forum24.cz/marketa-sichtarova-vymyslela-fantasmagoricky-plan-na-zachranu-duchodu-kampan-unese-vsechno

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz