Hlavní obsah
Bydlení

Svízelná situace s byty? Kdepak, lidi mají peněz dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project / Pexels

Nové bydlení.

Po nových bytech v Praze se jen zapráší. Jsou prodané dříve, než se postaví. Přitom lidé skuhrají, že si byt nemůžou pořídit a musí se spokojit s předraženým nájmem. Kdo, jsou ti, kteří kupují, a ti, kteří lamentují?

Článek

Developeři si mnou ruce. S prodejem nových bytů nemají pražádný problém. Co postaví, to prodají a většinou mnohem dříve, než je stavba dokončena. Mnohdy jsou byty rozprodané ještě dříve, než se vůbec kopne do země. Nových bytů se jen v Praze staví stovky. Žádný nezůstane ladem. Každý najde svého kupce a většinou je to kupec, který platí z vlastních zdrojů. To znamená, že má celou sumu na účtu a vůbec si nemusí lámat hlavu s hypotékou a jejími úroky.

Třeba karlínský projekt Dva domy byl rozprodaný ihned. Jeden z bytů si zde pořídil i pan Bartoška, či známý slovenský hokejista. Oblast je to výhodná, je v dosahu metra a vysoké ceny kupující nijak nezaskočily.

Císařská vinice. Další projekt, kde si vilku zakoupila i Ivana Gottová. Jenže jsou prodané všechny vilky i rodinné domy, takže podobně movitých kupců je celá řada. Je zde prodáno 80 % bytů a ostatní jsou z většiny v rezervaci.

Projekt Finepu Nová Elektra je teprve v plínách, ale je beznadějně vyprodaný.

A což takhle bydlet v loftu? Hned 150 loftů ukrývá projekt Vanguard. Betonové bydlení v bývalé továrně táhne. Tady si třeba vyvezete svoje auto autovýtahem až do bytu. Mně se osobně beton vůbec nelíbí, ale dala bych přednost nějakému bytu z projektu Ahoj Vanguard. To je prostě bydlení snů. K dispozici majitelům je vybavené fitness, spa & wellness zóna s finskou saunou a párou, ochlazení s padající ledovou tříští, sprchy, vědro se studenou vodou. Skvělý také musí být 18 metrů dlouhý prosklený bazén, nebo vířivky a pro rodiny s dětmi dětský klub. Zde jsou ještě nějaké volné byty. Cena nejlevnějšího je 9 150 000 Kč, nejdražšího volného bytu přes 22 milionů, ale ten už má opravdu pěknou rozlohu 110 m² plus předzahrádku.

Abyste neřekli, že uvádím jen nějakou vyšší třídu bydlení, v Praze se staví i sociální bydlení. Inu, není to sociální bydlení v pravém slova smyslu, rozhodně se nebude přidělovat sociálně slabým. To ne, jsou to byty postavené úsporně. Příčky nejsou zděné, místo plovoučky budete mít na zemi koberec a v koupelně levné dlažby a obklady. I developeři chápou, že každý není multimilionář a vyšel vstříc těm, co mají hlouběji do kapsy. Stavba se ovšem teprve rozjíždí a hodně bytů je už pryč. Tento projekt se jmenuje Harfa living a jedná se o byty Standard economy. Přibližně polovina bytů je ještě volná, s dostavbou se počítá v prosinci 2025. Všechny byty mají balkón nebo terasu. Byty 1+kk s podlahovou plochou okolo 30 m² zde pořídíte už okolo 4 milionů korun. Prostornější byt 2+kk je za cenu přes 6 milionů.

Zatímco za totáče se na byt čekalo nějakých deset let a pak vám přidělili nějaký hnus s umakartovým jádrem, úzkou kuchyní a křivými vypínači, dnes je to jiné kafe. Dříve jste ani nevěděli, kde vám ten kumbál přidělí a pak jste se ještě museli brodit bahnem, než na sídlišti dodělali chodníky, tak dneska je výstavba na úrovni. Vyberete si lokalitu, prohlédnete projekt a za chvíli bydlíte. Není ovšem radno otálet, byty jdou na dračku a potom byste mohli už vybírat jen z nějakých zbytků. Většinou je ideální koupit byt ještě před zahájením výstavby a vyberete si prostě ten nejlepší. Pochopitelné jsou také změnové úpravy. Dnes se už nikdo nespokojí se standardem. Každý si ovšem může nadiktovat úpravy podle svého. Vybrat si svoji dlažbu, obklady, venkovní žaluzie, pergolu na terasu, klimatizaci, klidně si můžete nechat změnit i dispozici bytu nebo připravit byt na chytrou domácnost. Možnostem se meze nekladou.

Máme tu kapitalismus se vším všudy a každý si může dopřát podle svých možností. Prostě je to jako kdysi. Jedni bydleli ve vilách a ti druzí? Ti nikoho nezajímali. Tím tento systém ovšem v žádném případě neobhajuji. Je krutý především k mladým rodinám, nebo mladým vůbec. Získat bydlení je pro ně prakticky nereálné, pokud nezdědili nějakou nemovitost nebo nemají bohaté rodiče. Často jim nezbude nic jiného než trmácení po předražených pronájmech. Vyjde to stejně draho jako splácení hypotéky, ovšem bez vidiny nabytí nemovitosti. Jenže na hypotéku často ani nedosáhnou. Pokud vláda stojí o vyšší porodnost, měla by zaměřit své úsilí o zlepšení podmínek získání bydlení mladých rodin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz