Hlavní obsah

Sára a  to co si vždy u terapie myslí !

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Siska

Když zase přijde klient co se nemůže kvůli tomu světu nadechnout!

Jedna opět z mnoha otisků doby. A neb vyhoření pá pá!

Článek

Když se Sára vždy zamyslí, proč klienti na terapie rostou jak houby po dešti a vyslechne si jejich příběhy!!

Sára zavřela oči už vidí velmi živě proč ji klientka dnes navštívila. Tyto příběhy slýchá dnes a denně a  moc dobře ví, proč klienti včetně psychologů končí u ní.

A je to pravdou, že z intelektuálního prostředí je toho více. Kdo pracuje rukama, řeší tak trochu většinou přímočařeji a leckdy ještě ve větším Zenu. A ti druzí se hold musí porvat s Krysařovou píšťalou sami.

Sára byla zkušenou vykladačkou karet, ale v podstatě koučkou a  velekněžkou v jednom. Své klienty často podporovala nejen svými dovednostmi a znalostmi, ale také hravým a povzbuzujícím přístupem. Jednoho dne za ní přišla nová klientka, Jana, která vypadala velmi ztrápeně. „Dobrý den, Sáro,“ začala Jana nejistě. „V práci zažívám bossing a moji kolegové jsou příliš bojácní na to, aby se mě zastali. Nevím, jak dál.“

Sára se usmála a pokynula Janě, aby se posadila do pohodlného křesla. „Povídejte mi o tom,“ řekla klidně. „Můžeme si to celé rozebrat a najít nějaké řešení.“ Jana si povzdechla a začala vyprávět o svém šéfovi, který ji neustále kritizoval a zneužíval svou moc, aby ji znevýhodnil. Popisovala, jak se její kolegové bojí zasáhnout, i když vidí, že je to nespravedlivé. „Je to, jako bych byla sama proti celému světu,“ dodala smutně.

Sarah chvíli přemýšlela a pak se rozhodla přistoupit k věci hravě. „Jano, slyšela jste někdy o tom, jak se trénují lvi v cirkuse?“ zeptala se s úsměvem. Jana se zamračila. „Ne, proč?“ „Víte, lvi se mohou zdát děsiví, ale trenéři používají malou židli s nohami namířenými k lvovi, aby ho zmátli. Lev neví, na kterou nohu se má soustředit, a proto zůstane klidný a neútočí,“ vysvětlovala Sarah. „Podobně můžeme zmást naše strachy a obavy tím, že se soustředíme na více věcí najednou a hledáme nové způsoby, jak situaci zvládnout.“ Jana se na chvíli zamyslela. „A jak to můžu aplikovat na svou situaci?“

„Můžete začít tím, že si uvědomíte své vlastní síly a hodnoty,“ navrhla Sarah. „Zaměřte se na to, co můžete ovlivnit. Můžete si vést deník, kde si zapíšete všechny pozitivní věci, které se vám podařily, a také si naplánujete malé kroky, jak se postavit bossingu. Například najít spojence mezi kolegy, i když jsou teď bojácní, nebo se zaměřit na vlastní rozvoj a sebevědomí.“ Jana kývla. „To zní rozumně. Myslím, že bych to mohla zkusit.“ „A nezapomeňte, že humor a nadhled vám mohou také pomoci,“ dodala Sarah s úsměvem. „Někdy je dobré si představit šéfa, jak vypadá v trapné situaci, aby vás to posílilo. Hlavně se nenechte zastrašit.“

Sára zase slyší už po 100 to je těžké od samoživitelky, od chlapíka jako hora, od nádherné mladé dívky co musí studovat. Slyší jak otevírá Janě dveře, třese jí rukou a pomyslí si . Jsem tak šťastná za svoji práci a vzpomene si jak sama tomuto fenoménu už čelila tolikrát. Ne nikdy více.

Ano , ona Sára je multifunkční a to štěstí každý třeba nemá, ale svoje štěstí si vytváříme každý svým rozhodnutím prostě jak se říká… Nenech ďábla vyhrát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám