Hlavní obsah

Tmání – první český animovaný film ve VR je k vidění v písecké Sladovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sladovna Písek

Dílo režiséra Ondřeje Moravce, uvedené v roce 2022 na MFF v Benátkách a nominované na Českého lva v kategorii Nejlepší animovaný film, nabízí unikátní vhled do mysli člověka s depresí.

Článek

Kromě promítání pro veřejnost nabízí Sladovna program pro školy, který spojuje s aktivitami v místním animačním studiu.

Co se děje v hlavě mladého člověka, který prožívá depresi? Existuje cesta, jak se z těchto stavů dostat ven? Mohlo by to jít třeba skrze hlas? Oceňovaný animovaný film ve virtuální realitě s autobiografickými prvky, který umožňuje, na chvíli zažít a pochopit…

Tmání je 25 minutový interaktivní film, který se ovládá hlasem a pohybem. Tento film citlivým způsobem, na základě osobní zkušenosti autora, zpracovává téma deprese a přináší divákům důležité poselství a osvětu.

Foto: Sladovna Písek

Tmání ve Sladovně

Bloky pro veřejnost jsou 60minutové, po zhlédnutí filmu budou návštěvníci navazovat na příběh i scénografii hledáním, pojmenováním a sdílením vlastních funkčních mechanismů – aktivit, které jim pomáhají, když se cítí špatně.

Tímto programem chceme nejen nabídnout výjimečný kulturní zážitek - první český animovaný VR film, ale také neotřelým způsobem otevírat prostor pro diskuzi o duševním zdraví a rozšířit povědomí o možnostech, jak se k psychické nepohodě postavit. Film je vhodný pro diváky od 13 let.

Připojte se k cestě experimentování, umění a osvěty a prožijte inspirativní zážitek. Aktuální termíny, kdy lze Tmání ve Sladovně zažít, jsou k dispozici na webu galerie, informace pro školy pak tamtéž v příslušné sekci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz