Hlavní obsah
Umění a zábava

Sladovna Písek zahájila výstavu Daisy 100 při příležitosti nedožitých stých narozenin Daisy Mrázkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sladovna Písek

Písecká galerie hrou otevřela v pátek pátého května v pět hodin a pět minut jedinečný výstavní projekt Daisy 100 s podtitulem Čekárna na neděli. Ve stejné datum před sto lety se narodila známá ilustrátorka a spisovatelka Daisy Mrázková.

Článek

Vzdát čest její památce přijeli i potomci: dcera Veronika, vnuk Martin a jeho žena Renata z Galerie Mrázek, kteří si pro jubilejní výstavu vybrali právě Sladovnu. Autorčiny knihy Můj medvěd Flóra nebo Haló, Jácíčku si svou jednoduchostí, ale zároveň hloubkou, promyšleností a výtvarnou precizností získaly už několik generací dětí.

Foto: Sladovna Písek

Zahájení výstavy Daisy 100

„Velmi si vážíme neopakovatelné příležitosti uctít společně s rodinou Daisy, její život a dílo,“ říká jeden kurátorů výstavy a ředitel Sladovny Adam Langer a dodává: „Výstava má tři části: kuchyni paní Daisy, galerii její vrcholné tvorby a ateliér, kde si mohou malí i velcí návštěvníci vyzkoušet autorčiny oblíbené výtvarné techniky.

Foto: Sladovna Písek

Kuchyně paní Daisy skrývá spoustu tajemství

Zejména na vzniku expozice obrazů se podílela kurátorka Dominika Špalková. Galerie by měla reflektovat vrcholnou abstraktní tvorbu autorky. První část je seřazena chronologicky (1965-2008), následuje polouzavřený prostor se sérií s názvem Rozmývané pastelky. „Myslím, že abstrakce i pastelky jsou dětem velmi blízké, stejně jako vyprávění příběhů, ke kterému mohou obrazy inspirovat,“ vysvětluje Dominika.

Foto: Sladovna Písek

Galerie originálů Daisy Mrázkové

Pod taktovkou Tomáše Novotného vznikl výtvarný ateliér, který si klade za cíl umožnit dětem přenést své nápady na papír pomocí technik typických pro tvorbu Mrázkové: akvarelu, tempery, akvarelových pastelek. Skrytě nese také poselství, že pokud si člověk – bez ohledu na věk – něco skutečně přeje a usiluje o to, může svého snu dosáhnout.

„Ústředním tématem ateliéru je touha, která je úzce spjatá s dětstvím Daisy. Už jako malá holčička si moc přála stát se umělkyní, k narozeninám i Vánocům vždy chtěla bloček a pastelky, snila o tom, že bude nosit malířský plášť a klobouk,“ upřesňuje Novotný. V ateliéru budou k nahlédnutí její kresby z raného mládí, přechod do uměleckého světa děti zažijí obléknutím bílého pláště.

Součástí vernisáže byl i křest dosud nevydané knihy Akvarel pro nejmenší. Daisy 100 bude v písecké Sladovně k zažití do konce letních prázdnin. Více na www.sladovna.cz.

Foto: Sladovna Písek

K poslechu zahráli Jan a Bára Ungerovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz