Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hrdinové dnešní doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační obrázek

V dětství máme své hrdiny. Hasiče, policisty, Supermana nebo třeba rodiče. Ale s věkem a dobou se naši hrdinové mění.

Článek

Pojďme se společně zamyslet nad hrdiny, které máme v dnešní době. Dejte si chvíli čas a popřemýšlejte. Věnujte tomu pár vteřin a opravdu se zamyslete kdo je váš hrdina…

Máte? Skvěle…

V dětství jsou naši hrdinové policisté chytající špatné lidi, zločince, zloděje a násilníky. Hasiči, hrdinně bojující s požáry jež likvidují majetek a lesy, pomáhající u autonehod, povodní a při dalších nespočetných situacích. Pro někoho jistě byli praví hrdinové třeba vojáci, kteří brání svou vlast před ostatními. Jistě nepostradatelné profese a i pro mě v dnešních dobách jsou tito lidé hrdiny. Nasazují vlastní zdraví a život na ochranu životů a majetku ostatních.

Trefil jsem se do vašich hrdinů? Ne? Zkusím to znovu.

Při dospívání se určitě mnoho lidí zhlédlo ve hvězdách. V té úžasné zpěvačce která má tak úžasný hlas, v tom zpěvákovi s úžasným účesem a očima jako z pohádky. Nebo nějaký „pravý“ superhrdina z nějakého filmu. Například ten co létá a zachraňuje padající děvčata, nebo miliardář s pohádkovým bohatstvím a oblekem, který mu umožňuje brát „zákon a pořádek“ do svých rukou.

Jsem blíže?

No, ale co takoví světští hrdinové? Ti co vstávají třeba ve 3 ráno, aby vyzvedli čerstvé pečivo a včas jej rozvezli do obchodů? Aby jste si po cestě do práce mohli koupit čerstvou svačinu? Nebo ti, kteří jsou v noci v pekárně a pečou všechny ty úžasně voňavé chleby pro vás? Jistě, máme zde mnoho profesí které mají směny, ranní noční, odpolední a je na uvážení každého jak je ochotný to dělat.

Máme tu i doktory, kteří drží pohotovost 24 hodin denně, máme tu všechny ostatní, kteří střeží naše bezpečí, starají se o nás a naše blízké v případě nouze.

Pojďme jeden odstavec věnovat informatikům, takzvaným ajťákům. Všichni je vnímají většinou jako podivíny, kteří jsou většinou sociálně neobratní a moc si s lidmi nerozumí. Jenže ajťák je tu pro to, aby vám fungoval telefon a počítač. A aby vám fungoval internet. A všechny hrdinské profese potřebují ajťáky. Potřebují je k tomu aby mohli udržovat systémy v nemocnicích, udržovat sítě pro integrovaný záchranný systém, aby bylo možné co nejrychleji a přesně udržovat výrobu a distribuci všech potřebných služeb jako je elektřina, voda plyn, semafory atp. IT v dnešní době je v každém odvětví našich životů. Ajťáci kteří se starají o připojení k internetu lezou i v dešti na vysoké stožáry aby obnovili jeden kabel, který poškodil zvědavý zobák okřídleného „vandala“. Jsou tu ve dne v noci, aby jste si mohli v klidu přečíst článek na Seznamu kdykoliv si jen vzpomenete.

Jsou tu i zedníci kteří vystavěli dům ve kterém se teď nacházíte a neprší vám na hlavu. Elektrikáři kteří se starají o bezvadnou síť, která napájí vaše zařízení do kterého momentálně směřuje váš pohled.

Profesních hrdinů je nespočet. Je mi líto že nedokáži všechny vyjmenovat, protože tak dlouhý článek by nikdo nečetl. už takhle je předlouhý, ale zkuste to vydržet.

A co třeba rodiče? Starají se o své děti mnoho let, dávají jim teplo domova, učí je chodit, dělat všechny věci potřebné k fungování ve světě, vodí je do školky školy. Vstávají k nim když jsou nemocní nebo je něco trápí. To jsou také hrdinové, nic za to nemají a ještě se může stát že dítě začne brát drogy nebo prodávat své nahé tělo na internetu. Proto většina rodičů děti nevychovává (alespoň naivně doufám).

No a pak jsou tu „hrdinové“ na internetu. Holka jež se vyfotí polonahá a dá fotku na internet je schopná vydělat za tuto fotku více než třeba Hasič za celý měsíc. Parta mladistvých křičící u počítačových her vydělává víc než člověk co se stará o to, aby bylo čerstvé pečivo v obchodě vždy přesně v otevírací dobu. Tyto influenceři a youtubeři (jak se honosně nazývají) mají většinou nevhodné slovníky a chování na fotkách a videích na internetu a lidé na to koukají a platí.

„Já nikdy za nic na internetu neplatila“ mi řekla jedna má blízká přítelkyně. Má odpověď byla „A jak moc tě třeba štvou reklamy na ten tvůj šampon v koupelně? Nebo na tu novou kabelku?“ Chvíli se zamyslela a se zděšeným výrazem odpověděla že dříve si kupovala jiný šampon, ale z tohoto má lepší pocit. Nebudu se rozepisovat jak nás reklamy ovlivňují. To si nechám na jiný článek.

Teď si prosím vzpomeňte na svého hrdinu ze začátku článku. Zkuste se rozepsat v diskuzi a pojďme o tom diskutovat jak to vidíte vy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám