Hlavní obsah
Umění a zábava

'97 Bonnie & Clyde: Song tak zvrácený, že na něm s Eminemem nechtěl spolupracovat ani Marilyn Manson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 20418232 / Pixabay.com

Eminem

Eminem se řadí mezi kontroverzní umělce a svými texty velmi často pobuřuje. V roce 1997 ale zveřejnil song tak nechutný, že s ním nechtěl být spojován ani Marilyn Manson. V rámci songu zabil svou partnerku a těla se zbavil za asistence tříleté dcery.

Článek

Píseň ´97 Bonnie & Clyde vydaná na albu The Slim Shady patří mezi nejkontroverznější písně v celé kariéře Eminema. Odpověď na to, proč zrovna tento text, vám dá úryvek z této písně.

Pojď, chceš tatínkovi pomoct uvázat tenhle provaz kolem kamene? (jo!) / Přivážeme jí to za to její koketování, schodíme ji z loděnice /Připravena, jdeme na to, počítám do tří../ Jedna.. dva.. tři.. WHEEEEEE! / Tam je máma, šplouchla do vodičky /Už žádné boje s tátou, už nebude překážet / Už po tátovi nebude šlapat, už žádný nový bratříček / Pošli jí pusinku na rozloučenou, řekni mamince, že ji miluješ (mami!).

Zneužil svou dceru

V písni Eminem v detailech popisuje, jak bere svou dceru Hailie na pláž, aby se zbavil mrtvoly své manželky Kim. Text vznikl jako reakce na to, že mu Kim bránila vídat svou dceru.

Názory na to, proč se song jmenuje takto, se u fanoušků různí. Dle některých se jedná o odkaz na to, že stejně jako Bonnie a Clyde byli Kim a Eminem spolu proti světu.

Jiní si zase v různých diskuzích myslí, že namísto Kim je myšlena dcera Hailie a Eminem společně s ní, jako komplicem, páchá zločin.

Aby matce své dcery ještě více ublížil, tak pod záminkou, že dceru vezme na hamburger, vzal Hailie do nahrávacího studia a nahrál zde její hlas. Ten pak v písni použil a ve výše uvedeném úryvku textu písně se jedná o slova v závorkách.

„Když Kim zjistila, že jsem použil naši dceru k napsání písně o jejím zabití, vybuchla,“ prozradil dle Song Facts později Eminem.

Song byl příliš i pro Mansona

Eminemovi v těchto letech co se kontroverze týče konkuroval zpěvák Marylin Manson. Jak se ale ukázalo, i on měl hranice, které by nepřekročil.

Ačkoliv oba pojilo přátelství, odmítl se účastnit této písně.

„Požádal mě, abych zazpíval na jeho první desce, a já bych to udělal, až na to, že píseň, o kterou mě požádal, byla – a to by mohlo znít divně – příliš misogynní. Bylo to o tom, jak zabít jeho přítelkyni a dát ji do kufru. Bylo to na desce, kterou jsem mohl poslouchat, ale bylo to příliš přehnané na to, abych s ní byl spojován. Nereprezentovalo to, kým jsem byl,“ prozradil v rozhovoru pro SPIN.

Text řešil i Nejvyšší soud

Píseň, která by dnes být vydána nemohla, natolik pobouřila veřejnost, že se jí věnoval i Nejvyšší soud USA v rámci jiného soudního líčení.

Řešilo se, zda jsou výhružky v rámci textu ještě stále svobodou slova nebo zda se jedná o skutečné výhružky, a tedy se jedná o trestný čin.

„To zní jako plán, jak vyhrožovat manželce a dostat se z toho. Dáte to do rýmu, zveřejníte na internetu a řeknete: Jsem ctižádostivý rapový umělec. A tak jste osvobozeni od trestního stíhání,“ uvedl v roce 2014 během líčení soudce Samuel Alito.

Všechno odpuštěno

Pokud byste čekali, že vyústěním celé situace byla žaloba Kim nebo prohloubení boje o dceru, tak jste na omylu. Dvojice se po zveřejnění písně dala znovu dohromady, a dokonce se vzali. Sice se pak rozvedli (a pak zase vzali a zase rozvedli), ale song je spojil.

Eminem v roce 1999 v rozhovoru pro časopis Q řekl, že napsal text jen proto, aby se mohl vrátit ke Kim. Dále vysvětlil, že píseň pro něj už nic neznamená a že Kim stále naprosto miluje.

Rodiče nakonec našli společnou řeč a oba nyní udržují běžné styky kvůli své již dospělé dceři Hailie. Ta je mimochodem vystudovanou psycholožkou a svého otce v jeho kariéře plně podporuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz