Hlavní obsah

Chystáte se na první tetování? Studie uvádí, že existuje souvislost mezi tetováním a rakovinou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Rozhodnutí nechat se tetovat bývá velmi často dlouhodobě zvažovaným krokem. Respektive mělo by to tak být. Vaše první tetování by nemělo být kompulzivním rozhodnutím, když jdete kolem jakéhokoliv salonu. Zároveň je třeba znát všechna rizika.

Článek

Základním a nejdůležitějším krokem celého tetování je vybrat si, co si chcete nechat vytetovat. Výběru byste měli věnovat dostatek času, protože s vámi tento obrázek zůstane celý život.

Zároveň, dle nové studie, může tento krok významně ovlivnit vaše zdraví.

Jak vybrat tetování

Rozhodně byste neměli volit jméno aktuální přítelkyně nebo svou aktuální oblíbenou skupinu, která za dva roky může zaniknout.

Zkušený tatér by měl být schopný vám s návrhem pomoci a doladit detaily podle vašich představ. Na základě návrhu vám také doporučí ideální místo, pokud si nejste jistí, a návrh upraví dle vámi představované ceny.

Co se týče výběru místa, tak Healthline uvádí, že nejvíce bolestivé jsou oblasti čela, krku, páteře, žeber, rukou, kotníků a horní části nohou. Obecně platí, že tetování nejvíce bolí na jemné kůži (například na krku) a na kostech (například na kloubech).

Dle čeho vybrat tetovací salon?

Toto je po výběru tetování druhý nejdůležitější krok. Svého vybraného tatéra byste měli nějakou dobu sledovat, tedy jeho práci a jeho chování.

„Sledujte je online a získejte představu o tom, co je to za lidi,“ doporučuje pro Allure tatér Brit Abad z Los Angeles.

Ariel Wei z New Yorku pak radí, abyste sledovali i fotky po zhojení. „Čerstvé tetování a zahojené tetování jsou různá,“ vysvětluje pro Allure Ariel.

Barvy často blednou, když se tetování léčí a čáry se stávají méně zřetelnými, takže tento typ výzkumu vám pomůže plně porozumět tomu, jak práce vašeho požadovaného tatéra v průběhu času stárne.

Business Insider také upozorňuje na to, že zákony ohledně požadavků na tetovací salony se různí podle států. Měli byste si tedy zjistit, zda vámi vybraný tatér splňuje vzdělání a školení požadovaná v dané zemi.

Samotný salon byste měli navštívit předtím, než sem přijdete na tetování. Musíte myslet na to, že nové tetování je v podstatě otevřená rána. Salon by tedy měl být čistý a nástroje vyčištěné.

Také si dopředu přečtěte smluvní podmínky tatéra. Co se bude dít v případě zkaženého tetování, jak je to se storno poplatky atd.

Zvažte zdravotní rizika

V neposlední řadě před tetováním zvažte i zdravotní rizika. Studie publikovaná v červenci tohoto roku v Applied and Environmental Microbiology testovala vzorky 75 inkoustů na tetování a permanentní make-up běžně používaných ve Spojených státech a zjistila, že 26 z nich bylo kontaminovaných bakteriemi způsobujícími infekci.

Mezi ně patřil Staphylococcus epidermidis, infekce, která může způsobit vážné zdravotní komplikace, a Cutibacterium acnes, který způsobuje akné.

Znepokojivější je ale studie z Lund University ve Švédsku, která se objevila v časopise eClinical Medicine. Vědci se během této studie podívali na data ze švédského národního registru rakoviny se zaměřením na lidi ve věku 20–60 let, kterým byl v letech 2007 až 2017 diagnostikován lymfom.

Na základě výsledků došli k závěru, že tetování jakékoliv velikosti bylo spojeno s o 21 % vyšším spojením lymfomu, typu rakoviny krve.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz