Hlavní obsah
Zdraví

Hlavičkování ve fotbale způsobuje poranění mozku. Českému fotbalu prý ale pro zákaz chybí důkazy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Fotbal

Hlavičkování ve fotbale, ačkoliv je to tradiční a základní součást hry, představuje pro mladé hráče významné zdravotní riziko. Opakované údery do hlavy mohou vést k vážným dlouhodobým následkům, včetně zvýšeného rizika demence.

Článek

Fotbal je jedním z nejoblíbenějších sportů na světě, který přitahuje miliony dětí a dospívajících. Nicméně, v posledních letech se stále více odborníků zaměřuje na možná zdravotní rizika spojená s určitými aspekty této hry, konkrétně hlavičkováním.

Výzkumy naznačují, že opakované údery do hlavy, i když nejsou okamžitě zjevné, mohou mít dlouhodobé zdravotní důsledky, včetně rizika vzniku demence.

Rizika spojená s hlavičkováním

Hlavičkování je technika, při níž hráči úmyslně používají hlavu k manipulaci s míčem. Ačkoli to je základní dovednost ve fotbale, mohou mít opakované údery do hlavy závažné následky.

Opakované údery do hlavy mohou vést k mikroskopickým poškozením mozkové tkáně. Tato poškození nejsou vždy okamžitě viditelná, ale mohou způsobit problémy s pamětí, soustředěním a kognitivními funkcemi.

I když jednotlivé údery nemusí způsobit zjevné poškození, jejich kumulativní efekt může být škodlivý. Časem může dojít k trvalému poškození mozku, což zvyšuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění.

Některé studie naznačují, že opakované údery do hlavy mohou zvyšovat riziko vzniku chronické traumatické encefalopatie (CTE), což je forma demence. CTE je spojována s profesionálními sportovci, kteří byli vystaveni opakovaným úderům do hlavy, ale riziko se může týkat i mladších hráčů.

Studie mluví jasně

Vědecké studie provedené v posledních letech poskytly důkazy o souvislosti mezi opakovanými údery do hlavy a dlouhodobými neurologickými problémy.

Například studie zveřejněná v časopise Radiology zjistila, že bývalí profesionální fotbalisté mají vyšší riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění než obecná populace.

Další výzkum, provedený na univerzitě v Glasgow a zveřejněný na serveru The Lancet, ukázal, že riziko úmrtí na neurodegenerativní onemocnění bylo u bývalých fotbalistů až pětkrát vyšší.

Server National Geography zveřejnil další výzkum. Hráči, kteří dali za sezónu více než 1800 hlaviček, dopadli v paměťových testech mnohem hůře než ti, kteří vedli míč méně často. Rozdíl ve skóre byl v rozmezí 10 až 20 procent.

Odborníci proto doporučují, aby trenéři a rodiče byli informováni o rizicích spojených s hlavičkováním a aby děti byly povzbuzovány k rozvoji alternativních dovedností a technik. Používání ochranných přileb, ačkoliv je kontroverzní, může být další možností, jak snížit riziko poranění.

USA a Británie vydaly zákaz

V roce 2016 vydala Americká fotbalová federace, běžně označovaná jako US Soccer, metodiku k vedení mládežnického fotbalu. Server Healthline uvedl ty části, které se týkají právě hlavičkování.

Hráčům ve věku 10 let a mladším zakazuje hlavičkovat fotbalové míče. To znamená, že trenéři je nesmí učit techniky vedení.

Pro děti od 11 do 13 let je cvičení hlavičky omezeno na 30 minut každý týden s tím, že počet hlaviček je omezen na 15 až 20 hlaviček týdně.

Účelem tohoto zákona je zvýšit povědomí o úrazech hlavy a chránit mladší hráče. V platnost vstoupil v lednu 2016.

Ve Velké Británii pak dle serveru Daily Mail zahájili kampaň Enough is ENOUGH, která vyzývá k radikálnímu zásahu do směřování fotbalu a díky ní došlo k zákazu hlavičkování u malých dětí do 12 let.

Platí zákaz i v Česku?

A co na to Češi? Ačkoliv zákaz hlavičkování vydala lékařská komise UEFA, v Česku zatím hlavičkování není zakázané, ačkoliv i čeští neurologové před problémy varují.

Důvodem podle Antonína Plachého, bývalého vedoucího Úseku trenérů Fotbalové asociace České republiky (FAČR), je to, že funkcionáři postrádají větší studii opřenou o aktuální reálná data.

„Žádná studie nepopisuje současný reálný stav, pouze určitou míru pravděpodobnosti, která vychází z minulých obdob, kdy byla metodika učení fotbalu zcela odlišná, postavená na častějším hlavičkování a s těžkými míči,“ vysvětlil v roce 2022 Plachý pro server Seznam Zprávy, proč se tento problém v Čechách zatím neřeší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz