Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak si prodražit začátek školního roku? Nakupte ty nejlevnější školní pomůcky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Začátek školního roku je vždy spojen s vysokými finančními náklady. Není proto divu, že rodiče chtějí ušetřit a za tímto účelem často nakupují levné školní pomůcky. Výsledek je ale opačný.

Článek

Je to zase tady! Nový školní rok a s ním úkoly a povinnosti. Pro rodiče je toto období navíc spojené s nákupem školních pomůcek. Jak ušetřit a nakoupit opravdu jen to potřebné? Stačí pár triků.

Bez seznamu nic nekupujte

Zejména rodiče budoucích prvňáčků mají tendenci nakupovat věci dopředu. Chtějí být připravení, což je pochopitelné. Jenže v tomto návalu radosti nakoupí spoustu zbytečných věcí, a když pak dostanou seznam od učitelky, uvědomí si, kolik stovek zaplatili za zbytečné pomůcky.

Takže prvním krokem k efektivnímu nákupu je vyčkání na seznam školních pomůcek.

Mnohé školy poskytují seznamy potřebných věcí na konci předchozího školního roku, což je praktické a pro rodiče příjemnější, než zběsilý nákup v září.

Pokud tento seznam od školy nemáte, můžete si jej sestavit sami na základě zkušeností z minulých let. Tempery, štětce, vodovky, tužky či pera vaše dítě potřebuje každý rok a nemusíte čekat, až vám to někdo napíše.

Projděte domácí zásoby

Předtím, než vyrazíte na nákupy, prohledejte dům, zda nemáte některé z požadovaných pomůcek již doma. Můžete najít nepoužité sešity, pera, pravítka nebo batohy z minulého školního roku. Tento krok vám pomůže ušetřit peníze a zredukovat množství věcí, které skutečně potřebujete koupit.

Já osobně kupuji pomůcky, o kterých vím, že jsou potřeba každý rok, v průběhu celého roku. Kdykoliv vidím v akci pera, tempery či anilinky, tak je koupím. Pera totiž moje dcera ztrácí rychleji, než je stíhám kupovat, takže těch je potřeba mít doma velkou zásobu.

Jakmile pak dostaneme seznam na další rok, vytáhnu své zásoby a škrtnu, co už máme. Tento trik vám ušetří opravdu hodně peněz, protože poptávka určuje cenu a školní pomůcky jsou v září nejdražší.

Plánujte dle rozpočtu

Nakupování školních pomůcek může být nákladné, proto je důležité předem si stanovit rozpočet. Určete si, kolik jste ochotni utratit, a snažte se tento limit dodržet. Rozpočet můžete rozdělit podle kategorií pomůcek, což vám umožní lépe kontrolovat výdaje.

Navíc si takový rozpočet můžete rozvrhnout dle měsíce, pokud máte seznam již od června, a nakoupit každý měsíc z výplaty jen část.

Pokud vás netlačí čas, tak doporučuji nákup on-line. Většina internetových obchodů má dopravu zdarma, pokud nákup převýší určitou částku (což u školních pomůcek převýší) a ceny jsou zde klidně i o několik desítek korun nižší, než v kamenných prodejnách.

Zkuste se zároveň vždy podívat, zda daný e-shop nenabízí i nějaké slevové kupóny, díky kterým také ušetříte. Já jsem například díky tomuto postupu srazila cenu aktovky z 2 900 Kč v obchodě na 1 800 Kč v e-shopu s kupónem.

Kvalita je základ

A teď za mě nejdůležitější tip pro nákup pomůcek - kvalita je více než kvantina. Pokud bojujete s rozpočtem, je naprosto pochopitelné, že vezměte útokem jakýkoliv supermarket, který nabízí školní pomůcky v akci.

Tyto pomůcky jsou většinou neznámých značek nebo přímo se značkou daného supermarketu. Vyznačují se velkým množstvím v balení za skvělou cenu.

Tato balení svádí k tomu, abyste si nakoupili větší množství do zásoby. Nakonec tak necháte u pokladny stejnou částku, jakou byste nechali za značkové školní pomůcky.

Ano, můžete argumentovat, že těch tužek máte více, než například od Koh-i-Noor. Jenže ta kvalita je někde úplně jinde. Zaprvé se takové tužky často lámou a za druhé píší hůře, než ty kvalitní.

To samé pera. Jedno kvalitní pero vydrží déle, než pět per v akčním balení. Tak to prostě je.

A pastelky? To je kapitola sama pro sebe. Nejenže se ty levnější lámou, ale dětem jsou akorát tak pro zlost. Nemají tak syté barvy a děti musí více tlačit, aby docílily stejných barev, jako spolužáci s kvalitními pastelkami. A tím, že se lámou a děti musí tlačit, je potřeba je často měnit.

V konečném důsledku tak koupí velkého množství levných pomůcek akorát dětem přiděláte starosti a nic neušetříte, protože je budete muset častěji měnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz