Hlavní obsah
Rodina a děti

Je normální, když rodič chodí nahý před dětmi? Ano! Nenormální je z toho dělat vědu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sakkanan11 / Pixabay.com

Nahota

Nahota je běžnou součástí našich životů. I přes to máme tendenci se před dětmi zakrývat a dělat z ní něco zakázaného. Díky nahotě se děti učí přijímat své tělo a můžete s nimi probrat mnoho témat přirozeněji než nad knihou.

Článek

V určitý moment se nahotě doma nevyhnete. Vylézáte ze sprchy, kde jste zapomněli vyměnit ručníky a musíte přeběhnout do ložnice. Malé děti také často rády chodí přímo na záchod nebo do koupelny, kde své rodiče také vidí nahé.

Mnoho rodičů má poté obavu, zda to jejich děti nemůže poznamenat.

Studie vylučují negativní vliv nahoty

V rámci projektu UCLA Family Lifestyles Project (FLS) se 200 dětí mužského a ženského pohlaví zúčastnilo 18leté studie, která se zabývala vystavení nahotě rodičů v jejich raném dětství.

Výzkumný tým pak u účastníků zkoumal, zda setkání dětí s nahotou v dětství mělo vliv na jejich úroveň sebepřijetí, vztahy s vrstevníky, rodiči a jinými dospělými, asociální a kriminální chování, užívání látek, sebevražedné myšlenky a kvalitu sexuálních vztahů.

Dle výsledků studie, zveřejněné na serveru PubMed, nebyly zjištěný žádné souvislosti mezi vystavení nahotě rodičů před šestým rokem věku a zmíněnými faktory.

Takže odpověď je ne, vaše děti rozhodně nepoznamená, když vás vidí projít bytem nahé.

Výhody rodičovské nahoty

Je důležité zmínit, že hodně závisí na věku dítěte. Když jsou děti malé, tak vaši nahotu vlastně ani nevnímají.

Malé děti lezou všude. Je to oboustranně výhodné, když s vámi malé dítě sedí v koupelně. Vy máte jistotu, že nikde nepáchá neplechu, a dítě je v klidu, že vidí svého rodiče.

Čím jsou starší, tím jsou zvídavější a může se tak stát, že na vás začnou koukat a budou se ptát na to, co vidí.

Máte tak možnost si s nimi promluvit o tématech, která by se jinak vysvětlovala velmi křečovitě.

A ačkoliv toto můžete vnímat jako důvod, proč se zakrývat, tak je tomu dle odborníků právě naopak. Jedná se totiž o největší výhodu nahoty. Děti pochopí, že nahé tělo je přirozené a pomůže jim to přijmout jejich tělo.

Navíc tak děti vidí jiná těla, než která jsou v časopisech. Uvědomí si tak, že je normální vypadat jinak, než modelky a jejich idolové.

Čím jsou děti starší, tím je větší pravděpodobnost, že jim vaše nahota začne vadit. Na to má jasný názor americká koučka Dawn Huebner, PhD.

„Nahota mezi rodiči a dětmi je v pořádku, pokud se oba cítí dobře,“ řekla pro server Healthline.

Nahota a opačné pohlaví?

Dilema pak nastává zejména v případě, kdy se jedná o otce a dceru nebo matku a syna. V tomto případě opět platí, co říká koučka Dawn.

Situace musí být oběma příjemná. Pokud dceři nevadí, že kolem ní otec projde nahý a naopak, pokud se dcera před otcem neschovává, je to v pořádku. Hranice jsou v tu chvíli nastaveny tak, že se ani jeden necítí nepohodlně.

Ve chvíli, kdy dcera vyjádří „znechucení“ nad tím, že otce vidí nahého nebo se začne schovávat, měl by to v tomto případě otec tolerovat.

Platí to samozřejmě i v případě matka/syn.

Na závěr by bylo ještě vhodné uvést, že nahota je přirozenou součástí našich životů a dětem naopak spíše uškodíte, když kolem ní budete dělat zbytečný rozruch. Děti si pak do života ponesou přesvědčení, že nahé tělo je něco špatného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz