Hlavní obsah
Zdraví

Když uši odstávají, pomůže otoplastika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: tung256 / Pixabay.com

Dětské ucho

Odstáté uši bývají častým důvodem posměšků od spolužáků, dívka si pak ani nemůže udělat culík. Proto jsme se rozhodli pro otoplastiku. Pokud o ní uvažujete, přečtěte si, co vás čeká.

Článek

První věc, kterou budete muset vyřešit, je výběr kliniky. Poté zavoláte a domluvíte si první schůzku, kde si uši prohlédne lékař a domluvíte se na dalším postupu.

Před operací je velmi důležité s dítětem mluvit o tom, co ho čeká. My jsme dceru motivovali, ukazovali jí, jak ty uši budou vypadat po operaci.

Některé kliniky dokonce dělají s dítětem psychologický pohovor, aby zjistily, zda si dítě operaci opravdu přeje a zda mu odstáté uši vadí.

Samotná operace

U malých dětí se přistupuje k celkové anestezii, protože se předpokládá, že nevydrží po dobu operace zůstat v klidu. Takže před operací nesmí dítě 12 hodin jíst a pít.

My jsme zvolili kliniku, kde s dítětem můžete až na sál. Toto je velmi důležité kritérium, dle kterého byste měli vybírat, kde otoplastiku necháte dítěti udělat. Většina zařízení, zejména nemocničního typu, totiž nedovoluje být až na sále. Dítě tedy předáte mezi dveřmi a děj se vevnitř, co chce.

Operace samotná trvá dle náročnosti cca 40 - 90 minut. Poté je dítě převezeno na dospávací pokoj, kam jste zavoláni i vy, abyste u dítěte byli, až se probudí. Dle toho, v jakém stavu se dítě probudí, odcházíte cca 2 hodiny po operaci domů.

Byla jsem upozorněna, že po intubaci mají některé děti laryngitický záchvat a po anestezii mohou zvracet. Toto mi zdravotní sestra řekla, než se dcera probudila, abych se případně nelekla a že ví, jak dítěti pomoci a nemusím mít obavy. Naštěstí se toto u nás nedělo a dcera mohla po 2 hodinách odejít domů.

Pooperační fáze

No to je vám teprve strašná „legrace“. Naivně jsme si mysleli, že to nejhorší máme za sebou, takže jsme na tohle připravení nebyli. Turban přes celou hlavu dceru svědil, bolela jí hlava a celkově jej velmi špatně snášela.

Po operaci chodíte obden na převazy a kontrolu, a poté cca 14 dní po operaci přijdete na sejmutí turbanu a nasadíte pooperační čelenku.

Kolik otoplastika stojí?

Dívky do 10 let mají tuto operaci hrazenou pojišťovnou a vy platíte pouze za anestezii, protože tento zákrok pojišťovny definují jako zákrok, který lze provézt v lokálním umrtvení, a tedy celkovou anestezii nehradí.

Chlapci, dívky nad 10 let a samozřejmě i dospělí, hradí plnou cenu za zákrok a ta je závislá na vámi vybrané klinice. Cena se pak pohybuje v rozmezí 12 - 20 000 Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz