Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kromě miminka si z porodnice přinesete ještě „financi“. Nový otravný člen rodiny dokáže zničit vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Finance

Finance řešíme většinu našeho života. Je však období, kdy je toto téma na denním pořadu - když je žena doma na rodičovské. Kromě miminka totiž přijde ještě finance. A tento nový člen rodiny často může za její konec.

Článek

Znáte to, zamilujete se a všechno je tak, jak má být. Chodíte společně do kina, na večeře… Všechno klape, a tak se jednoho krásného dne domluvíte, že už je čas pořídit si miminko. A miminko přijde a s ním i snížení příjmu pro matku.

Kromě miminka přijde ještě finance

Mateřská se ještě dá zvládnout, ale rodičovská už je veliký propad. Zejména, pokud jste neměla nárok na mateřskou a chcete být s dítětem doma do 3 let. Znáte tu reklamu na očkování proti klíšťové encefalitidě, kde je to otravné klíště?

Vám se najednou do života vkrade něco, na co není očkování. Představme si to jako to velké klíště, jen se to jmenuje finance.

A tahle otravná finance je vám najednou všude v patách. Z výdělečně činné ženy se stane matka závislá na tom, kdy přijde mateřská a kolik jí manžel pošle peněz.

A tak se do rodiny polehoučku vkrade tahle finance a začíná být čím dál více součástí rodinného života. Opravdu dítě potřebuje to a to? Opravdu je nutné chodit na plavání rodičů s dětmi? Opravdu musí mít tolik oblečení? Z manžela, který do té doby nijak významně neřešil, co si žena za své vydělané peníze kupuje, se najednou stane finanční inspektor, který se snaží zjistit, za co jsou utráceny „jeho“ peníze.

On, který na rozdíl od matky, která se válí doma s dítětem, musí chodit do práce a pracovat, aby vydělal peníze, které pak matka utratí za hlouposti.

Existuje na financi repelent?

Záleží hodně na tom, jak si rodina nastaví pravidla ohledně financování. Máte jeden účet, ze kterého se vše platí a máte tudíž oba přehled?

Nebo máte každý svůj a jedete si tzv. sami za sebe? Případně je ještě možnost tří účtů, kdy každý máte svůj samostatný a jeden je společný, kam dle možností každý odešle peníze, ze kterých se hradí domácí výdaje.

Žádný z těchto modelů není univerzální, protože v každé rodině funguje něco jiného.

Ale jistý „repelent“ na otravnou financi přeci jen je. Jmenuje se komunikace. Jedině otevřená komunikace vede k řešení. Je třeba, aby manžel pochopil, v jaké je žena situaci a jak potupné pro ni je, že se musí doprošovat o peníze.

Ženy pak během těchto debat pochopí, jakou psychickou zátěží je pro muže myšlenka, že je na něm jeho rodina finančně závislá. A možná pak i pochopí, proč ho naštvala koupě pátého kabátku pro dceru.

Najít kompromis, který vyhovuje všem, je běh na dlouhou trať. Ale jedině opakujícími se konverzacemi (ne hádkami) se nakonec otravné finance zbavíte.

Zdroj: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz