Hlavní obsah
Lidé a společnost

Larry Linville ztvárnil v roli Franka Burnse v seriálu M*A*S*H všechny negativní vlastnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By CBS Television / Wikipedia Commons

Larry Linville

Larry Linville je nejvíce známý díky své roli majora Franka Burnse v ikonickém televizním seriálu M*A*S*H. Jeho postava se stala symbolem mnoha negativních vlastností, což svědčí o jeho hereckých schopnostech.

Článek

Lawrence Lavon Linville se narodil 29. září 1939 v Ojai v Kalifornii. Studoval herectví na Royal Academy of Dramatic Art v Londýně, což mu poskytlo pevný základ pro jeho budoucí kariéru.

Před skutečnými zdravotníky se cítil špatně

Největší slávu mu přinesla zmíněná role Franka Burnse v seriálu M*A*S*H. Ten běžel od roku 1972 do roku 1983.

Jeho postava byla často zobrazována jako nesympatický, pokrytecký a neschopný důstojník, což vytvořilo silný kontrast k ostatním postavám v seriálu. Linville byl v seriálu do roku 1977, kdy se rozhodl opustit show, protože cítil, že jeho postava nemá další možnosti rozvoje.

Když se pak v roce 1997 zavírala mobilní nemocnice v Jižní Koreji, která seriál inspirovala, zúčastnili se této ceremonie herci ze seriálu také.

„Je pokořující být tady. Byli jsme jako plastická reprezentace skutečných lidí - a toto jsou skuteční lidé,“ řekl tehdy Linville.

Zůstal skvělým hercem až do smrti

Po odchodu ze seriálu Linville pokračoval v herecké kariéře a objevil se v různých televizních seriálech a filmech, včetně rolí v seriálech jako „The Love Boat,“ „Fantasy Island“ a „To je vražda, napsala“.

I když nikdy nedosáhl stejné úrovně slávy jako s M*A*S*H, jeho herecké schopnosti mu umožnily udržet stabilní kariéru.

Larry Linville byl pětkrát ženatý a měl jednu dceru. Jeho život mimo obrazovku byl méně veřejně známý, ale je známo, že byl vášnivým zahradníkem a milovníkem přírody.

V roce 1998 byla herci odstraněna plíce poté, co mu byl objeven zhoubný nádor. Nejednalo se bohužel o jedinou operaci, kterou musel v souvislosti s rakovinou prodělat a dne 10. dubna 2000 zemřel ve věku 60 let po komplikacích spojených právě s další operací.

„Byl úžasně osvěžující a neuctivý, ale vždy to byl velmi talentovaný a profesionální člověk.Tuhle věc s rakovinou bral lépe než kdokoli, koho jsem kdy viděl,“ uvedl po smrti herce jeho manažer Barry M. Greenberg.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz