Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejslavnější narkomanka Katka prý abstinuje. Dle odborníka je vyléčení v podstatě nemožné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ebcenter-moscow / Pixabay.com

Drogy

Katka Bradáčová patří mezi nejslavnější narkomanky v Česku, a to díky dokumentu Heleny Třeštíkové. Její opětovný a neúspěšný boj se závislostí sledují diváci od roku 1996. Nyní je opět na Subutexu, ale dle odborníka je vyléčení velmi těžké.

Článek

Časosběrný dokument Katka se u diváků setkal s velkým ohlasem. Poprvé dokument zachycuje Katku v roce 1996, když se snaží vyléčit ze své závislosti v komunitě.

Následoval další díl v roce 2009, který byl pro mnohé velmi emotivní, protože Katka se vrátila na ulici a navíc otěhotněla.

Ačkoliv se kvůli nenarozenému dítěti snaží změnit svůj život, nakonec její dcera skončila u babičky.

Dcera s ní nechce nic mít

Katka se ještě v roce 2018 nechala slyšet, že chce svoji dceru získat zpět do své péče. Dcera Tereza je ale spokojená u babičky a s mámou nechce mít nic společného.

„Katka je pro mě blízký člověk, co mě porodil. Mojí mámou je ale má babička, protože se o mě stará a vychovává mě už od chvíle, kdy mi byl rok a půl. Matka je přece ten člověk, který vychovává, a ne ten, co jen porodí a nechá děcko v kojeňáku,“ řekla v rozhovoru pro Expres.

K otci Romanovi se vyjádřila také, ale označila ho za ubožáka. Dokonce ho prý potkala na Palmovce, když ho pustili z vězení. Ačkoliv se snažil, po půl roce opět propadl drogám.

„Za mě je to ubožák, protože mlátil ženy. Chlap, co nemá úctu k ženám, není nic víc než troska. Roman je tyran a bylo to vidět už v dokumentu. Katku několikrát uhodil, a ne zrovna malou silou. Kačena chodila domů celá zmlácená. Roman navíc oficiálně není můj táta, nezapsal se do rodného listu a ani ho tak neberu. Je to zrůda,“ dodala Tereza.

Katka žebrá v centru Prahy

Aktuální podobu Katky natočil na Karlově mostě filozof Antonín Dolák, který umístil rozhovor s ní na YouTube.

Na Katce jsou již vidět léta užívání heroinu. Prozradila, že většinou žebrá na Karlově moste a po cestě na Staroměstské náměstí.

Zavzpomínala i na natáčení dokumentu a osočila Helenu Třeštíkovou, že jí nedala peníze, které měla slíbené.

„Natáčení dokumentu bylo fajn, jen kdyby paní Třeštíková dodržela sliby. Co se týká autorských práv, tak mě zneužila a na konci natáčení jsem dostala jen 5 tisíc,“ říká Katka ve videu.

To si nemohla nechat líbit Helena Třeštíková, která se sice původně nechtěla k jejím slovům vyjadřovat, ale nakonec změnila názor.

„Dostalo se ke mně, že Katka mluvila o svých pocitech z natáčení a také o tom, že za film dostala jen 5 tisíc. To dostala po skončení natáčení, jinak ale dostávala peníze za každý natáčecí den, tak jako platíme všechny protagonisty,“ uvedla v rozhovoru pro Expres.

Dle odborníka není boj beznadějný

Katka během rozhovoru uvedla, že je aktuálně na Subutexu a snaží se dostat ze své drogové závislosti. Vzhledem k jejím předchozím pokusům a jejímu stavu tomu však málokdo věří.

Dle odborníka ale vyléčení Katky není úplně nemožné, ale proces je velmi složitý. Jak se člověk dle něj může dostat z drogové závislosti?

„Je nutné vytrhnout ho z toho místa, kde je, zajistit mu péči a hlavně práci, aby měl co dělat a neměl čas věnovat se té patologické činnosti, to znamená brát drogy, žebrat a podobně. A to po poměrně dlouhou dobu, protože kdyby vám někdo v uvozovkách dal jen byt, umyl vás, dal vám práci, tak se stejně dříve nebo později takový člověk vrátí na ulici, jelikož mu takové prostředí přijde normální,“ uvedl pro Život v Česku sociolog Vojtěcha Bednáře.

Zda je ale vzhledem ke Katky stavu možné, aby takto radikálně změnila život, to je spíše hypotetická otázka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz