Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nezapomenutelný Hawkey, herec Alan Alda, si Parkinsonovu chorobu odhalil sám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Moody College of Communication from Austin, USA – IMG_0206, CC BY-SA 2.0,

Alan Alda

Alan Alda je známý především díky své roli kapitána Benjamina „Hawkeyeho“ Pierce v televizním seriálu M*A*S*H. Od roku 2015 herec netočí a léčí Parkinsonovu chorobu, kterou si odhalil sám.

Článek

Alan Alda, narozený jako Alphonso Joseph D'Abruzzo 28. ledna 1936 v New Yorku, se stal známým díky svému charismatu a talentu, které předváděl na jevišti, obrazovce i v rádiu.

Jeho otec, herec Robert Alda, ho uvedl do světa herectví už v raném věku. Alda studoval na Fordham University, kde začal rozvíjet své herecké schopnosti.

Alda je nejen herec, ale také režisér, scénárista a autor. Během své kariéry získal řadu ocenění, včetně několika cen Emmy a Zlatého glóbu.

Nezapomenutelný Hawkey

Seriál M*A*S*H, jehož název vznikl ze slov Mobile Army Surgical Hospital (Mobilní armádní chirurgická nemocnice), byl inspirován stejnojmenným filmem z roku 1970 a knihou Richarda Hookera. Televizní seriál, který byl vysílán od roku 1972 do roku 1983, se stal jedním z nejúspěšnějších a nejdéle běžících seriálů v historii televize.

Alan Alda se stal ústřední postavou seriálu. Jeho postava byla cynickým, ale soucitným chirurgem, který se snažil vyrovnat se s hrůzami války pomocí humoru a humanismu.

Alda nejen že hrál hlavní roli, ale také režíroval a napsal několik epizod, čímž se významně podílel na úspěchu seriálu.

Když seriál skončil, nechal si psí známky a vojenské boty, které během natáčení nosil.

„Mezi herci panuje staré přesvědčení, že když si obujete boty té postavy, je snazší uvěřit, že tou postavou jste vy.  Myslím, že boty na mě měly takový vliv,“ prozradil herec pro AP news důvod.

Jedna epizoda mohla změnit vše

Oblíbení herci seriálu M*A*S*H, Alan Alda a Mike Farrell, se spolu přátelili i mimo seriál. To se odráželo v dynamice seriálového vztahu Hawkeyeho Pierce a B. J. Hunnicatta.

Pak ale přišla epizoda Preventivní léčba. V ní Plukovník Lacy posílá mladé vojíny na smrt a hlavním postavám se to nelíbí. Hawkeye ho tedy lehce přiotráví a namluví mu, že má zánět slepého střeva a potřebuje operaci.

Hawkeye a B. J. měli jít jednotně proti Hippokratově přísaze a operaci udělat. Farrell ale podle serveru Collider nemohl vystát myšlenku, že by jeho postava šla proti přísaze, ve které má kořeny celou svou kariéru, a požadoval změnu scénáře, aby dodržel etický kodex své postavy.

Alda se společně se scénáristy snažili jeho rozhodnutí změnit, ale Farrell byl neoblomný. Panovaly obavy, zda tento spor neovlivní jejich vztah a nepovede ke konci seriálové dvojice.

Přátelé to naštěstí ustáli a právě tento rozpor dodal dílu zajímavou dynamiku. A jak ukazuje instagram Alana Aldy, přátelství jim vydrželo dodnes.

Nemoc si diagnostikoval díky snu

Alan Alda má za sebou nespočet rolí ve filmech i seriálech, ale svou kariéru musel ukončit v roce 2015, když mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba. Ačkoliv to nelze takto napsat, prvotně si totiž nemoc odhalil sám.

Jednou si přečetl článek v The New York Times, že jedním z projevů této nemoci je porucha po REM spánku, kdy člověk sen přenese fyzicky do reality.

„Zdálo se mi, že mě někdo napadl, a ve snu jsem po něm hodil pytel brambor. Ve skutečnosti jsem hodil polštář po mojí ženě,“ prozradil Alan Alda s tím, že poté zašel k lékaři a požádal o scan mozku, který nemoc prokázal.

Herec s nemocí bojuje s humorem sobě vlastním a serveru People sdělil, že největší výzvou je pro něj zavazování tkaniček.

„Nemá smysl být v čemkoli optimistický nebo pesimistický. Musíte prostě procházet nejistotou, protože to je vše, co dostáváme,“ vysvětlil dle Bestlife herec s tím, že je vděčný za to, že se ráno probudí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz