Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pamatujete na Charlesa Emersona Winchestera III.? Dlouho ze strachu tajil svou orientaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By CBS Television, Public Domain, Wikimedia Commons

M*A*S*H

David Ogden Stiers se stal nezapomenutelným díky své roli Charlese Emersona Winchestera III. v kultovním televizním seriálu M*A*S*H. Jeho život byl ovlivněný sexuální orientací, ke které se z obavy ze ztráty výdělků přiznal až v roce 2009.

Článek

David Ogden Stiers se narodil 31. října 1942 v Peorii, Illinois. Svou hereckou kariéru začal v divadle a studoval herectví na prestižní Juilliard School v New Yorku.

Než se stal slavným díky seriálu M*A*S*H, pracoval na Broadwayi a v různých televizních pořadech, kde si postupně budoval své herecké dovednosti a reputaci.

Vynikající a arogantní chirurg

K seriálu M*A*S*H se herec připojil až v roce 1977, když běžela šestá sezóna. Nahradil zde postavu Franka Burnse v podání Larryho Linvilla.

Jeho postava, major Charles Emerson Winchester III., byla aristokratický, vzdělaný a brilantní chirurg z Bostonu. Na rozdíl od Burnse byl Winchester zručný a kompetentní lékař, což přineslo novou dynamiku do vztahů mezi postavami v seriálu.

Stiersův výkon v roli Winchestera byl široce uznávaný a stal se jednou z nejoblíbenějších postav seriálu. Jeho schopnost přecházet mezi komedií a dramatem mu umožnila vytvořit postavu, která byla nejen zábavná, ale také emocionálně hluboká. Tento výkon mu vynesl dvě nominace na cenu Emmy.

V seriálu zůstal až do jeho konce v roce 1983. Poté se objevil v různých televizních seriálech, filmech a byl také známý svým hlasovým herectvím. Jeho hlas je známý z několika animovaných filmů Disney, včetně role Cogswortha v „Kráska a zvíře“ a Kampe v „Herkules“.

Dlouho tajil svou orientaci

Stiers veřejně oznámil svou sexuální orientaci až v roce 2009.

„Jsem gay. Jsem na to velmi hrdý,“ odpověděl v uvedeném roce herec na položenou otázku týkající se jeho sexuální orientace.

Herec dodal, že svou homosexualitu držel roky pod pokličkou, protože se bál, že coming out poškodí jeho kariéru.

Důvodem, proč v roce 2009 prozradil pravdu, byl prý fakt, že se změnily poměry a on už se neobával, že přijde o příjmy, když se přizná ke své sexuální orientaci.

„Všichni mají idealistickou představu, že zábavní průmysl byl ke gayům vždy přátelský, a v mnohých případech tomu tak i bylo, nicméně na prvním místě je vždy byznys. Proto jsem si nechal svou sexuální orientaci pro sebe,“ dodal.

Multitalentovaný umělec podlehl rakovině

David Ogden Stiers byl nejen talentovaným hercem, ale také vášnivým hudebníkem a dirigentem.

Byl aktivním členem několika orchestrů a pravidelně dirigoval v různých symfonických orchestrech po celých Spojených státech.

Herec zemřel 3. března 2018  ve svém domě v Newportu v americkém státě Oregon David Ogden Stier ve věku 75 let po boji s rakovinou močového měchýře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz