Hlavní obsah
Lidé a společnost

Peter Falk použil v seriálu Columbo svůj vlastní kabát, který měl dlouho v šatníku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: NBC – eBay item, Volné dílo, Wikipedia Commons

Peter Falk

Peter Falk se proslavil především rolí detektiva Columba ve stejnojmenném televizním seriálu. Jeho výrok „a ještě jedna věc“ vytáčel podezřelé, stejně jako jeho chaotičnost. Herec pro autentičnost použil vlastní šatník a jeho kabát se stal ikonickým.

Článek

Falk se narodil 16. září 1927 v New Yorku a zemřel 23. června 2011 v Beverly Hills. Jeho kariéra trvala více než pět desetiletí a zahrnovala nejen televizní, ale i filmové a divadelní role.

Skleněné oko nebylo překážkou

Peter Falk se narodil v New Yorku do židovské rodiny. V dětství přišel o pravé oko kvůli retinoblastomu a po zbytek života nosil skleněné oko. Navzdory této fyzické výzvě se nikdy nevzdal svých snů stát se hercem.

Tento sen podpořil i herec Ross Martin (divákům známý jako Artemus Gordon z filmu Wild Wild West), kterého Falk potkal na letním táboře.

Vystudoval politické vědy na New School for Social Research a později získal magisterský titul z veřejné správy na Syracuse University. Po škole krátce pracoval jako úředník, ale brzy se rozhodl naplno věnovat herectví.

Agent ho od filmů odrazoval

Peter Falk začal svou hereckou kariéru v divadle a v 50. letech se objevil na Broadwayi.

V roce 1960 byl nominován na Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli za film „Murder, Inc.“ a znovu v roce 1961 za film „Plná kapsa zázraků“. Tento rok byl navíc velmi významným, protože se Falk stal prvním hercem, který byl ve stejném roce nominován na Oscara i Emmy.

Těchto úspěchů dosáhl na úkor toho, že mu agent říkal, že kvůli protetickému oku nemůže očekávat, že by o něj byl zájem ve filmu.

Columbo mu přinesl slávu

Falkova nejslavnější role přišla v roce 1968, kdy poprvé ztvárnil detektiva Columba v televizním filmu „Columbo: Vražda na předpis“. Následoval seriál, jehož první epizodu režíroval Steven Spielberg.

Postava detektiva Columba, známého svým zdánlivě chaotickým vzhledem, neodmyslitelným pršipláštěm a doutníkem, se stala ikonickou. Seriál „Columbo“ běžel s přestávkami od roku 1971 do roku 2003 a Falk za svou roli získal čtyři ceny Emmy.

Mimochodem stejně tajemné, jako byla paní Columbová, bylo i poručíkovo jméno. Vždy byl totiž představován jen jako poručík Columbo. Zlom přišel až v roce 1971, když v epizodě pod názvem „Mrtvá váha“ ukáže poručík odznak a při detailním záběru je vidět jméno Frank.

A další zajímavostí je i ikonický kabát. Ten totiž pocházel přímo z hercova šatníku. Navíc se nejednalo o jediný kus jeho oblečení, který byl v seriálu použit.

Oblíbený seriál budil tak velké emoce, že když skončila jedna ze sérií, tak v Rumunsku podle serveru Zoomer Television vypukly protesty. Peter Falk byl vyzván rumunskou vládou, aby učinil prohlášení a ujistil rumunský lid, že další epizody jsou na cestě.

Osobní život

Peter Falk byl dvakrát ženatý a měl dvě adoptivní dcery. Byl známý svým smyslem pro humor a přátelskou povahou.

Jeho druhá manželka, Shera Danese, se objevila v šesti epizodách a v jedné z nich dokonce zpívala.

Ve svých pozdějších letech Peter Falk trpěl demencí a Alzheimerovou chorobou, což nakonec vedlo k jeho úmrtí v roce 2011. 

Jeho odkaz však žije dál prostřednictvím jeho ikonické role detektiva Columba a mnoha dalších hereckých výkonů.

Falk je často připomínán jako jeden z nejcharismatičtějších a nejtalentovanějších herců své generace. Důkazem toho je i bronzová socha Falka v životní velikosti. Nachází se v ulici Falk Miksa v Budapešti. Instalována byla v roce 2014 za odhadovanou cenu 63 000 dolarů.

Důvodem výběru Maďarska má být fakt, že měl herec maďarské předky a prý byl příbuzný i s politikem z 19. století, Miksou Falkem, v jehož ulici bronzová socha stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Colombo

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz