Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Ponožky na zemi rozchod nezpůsobí, ale jsou poslední kapkou. Zabijákem vztahu bývá pohrdání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: RyanMcGuire / Pixabay.com

Konflikt

Někdy už vám chování partnera doslova leze krkem a vadí vám i to, že dýchá. Jedná se ale většinou jen o vyústění nějakého konfliktu. Opravdovými zabijáky vztahy nejsou ponožky na zemi, ty už bývají jen poslední kapkou.

Článek

Není to jen chování, ale i stále stejné poznámky. Například u nás doma už s železnou jistotou vím, že jakmile se naše děti zachovají nevhodně, mohu za to já a moje výchova.

„Jako bych někoho viděl“ nebo „odkud to asi ta holka má, že“.

Tyto věty už očekávám se železnou jistotou a ještě než jsou vysloveny, cholerik ve mě už se rozpálí doběla.

„Každý dlouhodobý vztah prochází různými fázemi a občasná iritace či frustrace je normální součástí soužití dvou lidí. A pokud vám partner začne jít na nervy kvůli maličkostem nebo drobným zlozvykům, nemusí to nutně znamenat konec lásky nebo vztahu,“ uvádí k těmto situacím psycholog Pavel Pařízek.

Pařízek navíc dodává, že když vám začne vadit i partnerovo dýchání, jedná se o nezpracované konflikty, nespokojenost či stres. Určitě to tedy není důvod k rozchodu, ale důvod k zamyšlení se nad vztahem.

Horší je to ale u jiných zlozvyků, které už vztah opravdu mohou zničit. A hozené ponožky na zemi jsou poté už jen poslední kapkou.

Opravdoví zabijáci vztahu

Jedním z takových zabijáků je neustálá kritika. Cokoliv uděláte, tak uděláte špatně. Ano, sice jste uvařili, ale zapomněli jste koupit partnerovo oblíbenou omáčku. Namísto toho, abyste byli pochváleni, jste zkritizováni za malý nedostatek.

Dalším zabijákem je nedůvěra. Vztah nemůže prosperovat bez důvěry. Pochybnosti, žárlivost a podezíravost mohou poškodit i ta nejpevnější pouta.

Důležité je ale zmínit, že se jedná o neopodstatněnou nedůvěru. Pokud vás totiž partner či partnerka podvedli, jsou tyto pocity částečně pochopitelné. Ale také to má své únosné hranice.

Absence komunikace je dalším velkým zabijákem vztahu a jedním z nejčastějších důvodů rozpadu vztahů.

Když jednotlivci, ať už jsou to přátelé nebo páry, nedokážou otevřeně vyjádřit své pocity, obavy a touhy, může to vytvořit prázdnotu, která mezi nimi vede k nedorozuměním.

Velkým problémem také podle serveru Marriage může být skutečnost, že někdo byl sám tak dlouho, že se chce i nadále chovat jako single. Vypadá to pak tak, že si jeden z partnerů plánuje svůj čas aniž by to konzultoval či upřednostňuje své přátelé.

Respektovat a být respektován

Tento seznam by mohl být dlouhý, protože problémů ve vztazích může vznikat nespočet, ale jeden velký vztahový nešvar přeci jen ještě zmíním. Jedná se o pohrdání nebo nedostatek respektu.

Jedná se o ty drobné sarkastické věty, se kterými se velmi často setkávají zejména ženy na rodičovské.

„Z čeho ty můžeš být unavená?“ To je asi věta, která mluví za všechny další příklady. Žena, která donosila a porodila společné dítě, upozadila své zaměstnaní, aby se o něj starala a mezitím zajišťuje logistiku celé domácnosti.

A čeho se jí za to dostane? Pohrdání a zesměšňování. To následně vede k hádkám a často i k rozpadu vztahu. A pokud se vám to nezdá, stačí se podívat na mnohá debatní fóra. Zde se to diskuzemi maminek na toto téma jen hemží.

Abych ale byla spravedlivá, i my ženy dokážeme být pěkně jedovaté a sarkastickými poznámkami vůči partnerovi nešetříme.

„Jdi za tatínkem, ať si tě také užije, když na tebe pořád nemá čas,“ je velmi oblíbenou sarkastickou větou mířenou proti mužům. Navíc bolestivou, protože oni v té práci musí být, aby rodinu zabezpečili, když je žena s dítětem doma.

A nejlépe toto období vystihuje obrázek, který jsem vložila o pár řádků výše. Někdy totiž jen stačí připustit, že jsou na tom oba partneři stejně vzájemně nevnímají své potřeby a trápení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz