Hlavní obsah
Rodina a děti

Prototyp líného rodičovství selhal - kouří trávu a nic neumí. I přesto je tento koncept ideální

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Rodičovství nikdy nebylo jednodušší a zároveň těžší. Rodičům pomáhají jednorázové pleny, pračka, sušička… Zároveň s tím ale přišel větší důraz na péči a výchovu. Dokonalý rodič zvládá všechny kurzy a má tabulkové dítě. Nebo je dokonalým ten líný?

Článek

Dnešní doba sebou nese díky internetu velký tlak na rodiče, kteří mají pocit, že toho pro své děti dělají málo.

Vím, že by moje dítě mělo:

  • chodit plavat, protože to je dobré pro tělo
  • navštěvovat nějaký cizí jazyk ideálně od narození
  • jíst více bílkovin a zejména ryb
  • být méně času u televize
  • více číst
  • .....

Tlak na správné rodičovství

Ideální svět je svět tabulek, dle kterých by dítě mělo v tomhle věku pást koníčky, v tomhle věku lézt a v tomhle věku chodit. A vy to víte, protože ty tabulky znáte, ale to je tak všechno, co můžete dělat. Každé dítě má své tempo, a pokud jste vaším pediatrem byli ubezpečeni, že je všechno v pořádku a dítě si jen dává na čas, tak buďte v klidu.

„Proč ještě neleze? Není opožděný? A neměl by už mluvit? A byli jste u doktora na rentgenu, jestli tam vůbec ty zuby má, když mu ještě nerostou? A opravdu jste si jistí, že je to dítě zdravé a nemá nějakou vadu?

To jen takový lehký souhrn vět, které si rodiče musí vyslechnout z mnoha stran a není se pak čemu divit, když začnou panikařit. Začnou se více zajímat, objíždět lékaře kvůli dalším názorům, zaplatí nějaký další kurz, aby se dítě zlepšilo.

A dítě se pak opravdu zlepší a rodiče si myslí, že to bylo kvůli tomu kurzu. Ve skutečnosti, pokud se jedná o fyziologicky se vyvíjející dítě, prostě jen dosáhlo mentální a fyzické připravenosti na daný pokrok a dosáhlo by ho i bez toho kurzu. Rodiče to akorát stálo hodně peněz, energie a stresu.

Poznáváte se v těchto řádcích? Poznáváte věty vašeho okolí, které vás stresují? Možná je čas na změnu a stát se líným rodičem.

Co je té líné rodičovství?

Líné rodičovství je o záměrném poskytování příležitostí vašemu dítěti rozvinout pocit vlastních schopností, což posílí sebevědomí, nezávislost a odpovědnost.

Jde o to uvědoměle ustoupit, aby vaše dítě mohlo minutu bojovat samo, než se k němu vrhnete a zachráníte ho. Jde o to, aby vaše dítě zjistilo, kolik toho je schopno. A děti toho dokážou opravdu hodně!

V dnešní době mají totiž rodiče potřebu děti pořád zachraňovat a vše za ně řešit. Nedávají tak dítěti prostor, aby si věci zvládlo samo. Když se pak takové dítě poprvé setká se situací, kterou za něj nemůže vyřešit maminka nebo tatínek, je naprosto ztracené.

A bývá to problém i u dospívajících. Na základní škole za dítě vše řešili rodiče, pomáhali s úkoly a připravovali věci do školy. Poté to pokračovalo i na střední škole a dítě si na to zvyklo. S přechodem na vysokou, kdy jde dítě bydlet samo na internát, má pak takové dítě problém vše zvládnout a často to končí ukončením studia.

Jak být líný rodič?

Pro mnohé je toto označení něčím, co usnadňuje práci rodičům, aby se mohli válet. Ve skutečnosti je velmi těžké být líným rodičem.

Líný rodič například vymezí prostor (ideálně pokoj), který je bezpečným prostředím pro dítě a který je naplněný hračkami odpovídajícími jeho věku, a jde například vařit. Nechá dítě, aby zde samo překonávalo překážky bez toho, aniž by u něj stále seděl rodič.

Odolejte pokušení přispěchat, pokud s něčím dítě bojuje – s hračkou, s polštářem, přes který nemůže přelézt atd.

Dejte dítěti čas a prostor, aby se propracovalo přes svou frustraci a zvládlo problém.

Líné rodičovství také říká, že by děti měly trpět přirozenými důsledky svých rozhodnutí. Když si dítě nepřipraví věci do školy, dostane poznámku. Je to důsledek, který má naučit dítě, aby si příště své věci lépe hlídalo. Je však důležité dítě nechat, aby si všemi důsledky prošlo samo a nezasahovat ani ve chvíli, kdy je poznámek více.

Zásady líného rodičovství jsou podle serveru Novinky následující:

  • Líný rodič odmítá myšlenku, že rodičovství vyžaduje těžkou dřinu
  • Líný rodič se zavazuje, že nechá své děti být
  • Líný rodič odmítá přebujelý konzum, jenž útočí na děti od chvíle, kdy se narodí
  • Líný rodič odmítá své puritánské já
  • Líný rodič je vynalézavý rodič
  • Líný rodič ráno zůstává v posteli tak dlouho, jak jen to jde
  • Líný rodič se snaží nezasahovat
  • Líný rodič si hraje na polích a v lesích
  • Líný rodič pracuje tak málo, jak je to jen možné zejména, když jsou děti malé
  • Pro líného rodiče je šťastný nepořádek lepší, než skličující pořádek

Koncept má své mouchy

S filozofií líného rodičovství přišel britský redaktor Tom Hodgkinson a napsal velmi úspěšnou knihu, která má rodiče této filozofii naučit. Nyní přiznal, že i tato filozofie má své mouchy.

Tom Hodgkinson v roce 2018 v rozhovoru pro MF DNES prozradil, jak se daří jeho sedmnáctiletému synovi.

„Někdy před dvěma lety objevil kouzlo marihuany. Celý jeho pokoj páchnul trávou a stal se z něho strašný lenoch. Ani nemohl mluvit, jak byl líný. Jednou jsem k němu vtrhnul a křičel jsem: Co tady děláš proboha? Otevři si alespoň okno, nebo běž ven, začni něco dělat! On na to netečně řekl: Copak se stalo s líným rodičem?“

Ten stejný syn navíc nyní otci vyčetl, že nemá co napsat do přihlášky na vysokou školu, protože nemá žádné záliby - otec ho totiž k ničemu nenutil a u ničeho nezůstal.

Hodgkinson se ale nikdy netajil tím, že jeho koncept je nejlepší formou výchovy pro rodiče, ne pro děti.

Jako u všeho je tedy třeba brát tuto filozofii s nadhledem a použít selský rozum. Je dobré nechat dítě, aby zvládalo výzvy samo? Rozhodně ano! Je dobré nechat dítě, aby si samo určovalo, zda půjde na fotbal nebo raději zůstane u televize? Rozhodně ne!

Zdroje: Novinky, MF DNES

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz