Hlavní obsah
Rodina a děti

Rivalita mezi sourozenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Pexels / Pixabay

Sourozenci

Tak jsme se dočkali a do naší rodiny přibyl nový člen - sourozenec. Celá rodina je štěstím bez sebe! Opravdu celá? Je tu jeden člen, který nějak podezřele zmlknul, nebo naopak začal být mnohem hlučnější, zlobivější. O kom je řeč?

Článek

O tom starším, který doteď měl veškerou péči celé rodiny. Tedy do doby, než jste si domů přinesli to druhé.

Bude s námi bydlet nová žena

Příchod sourozence lze krásně popsat na příkladu druhé ženy. Představte si, že bezmezně milujete vašeho manžela a on miluje vás. Věnuje se vám, díváte se spolu na televizi, hrajete hry, chodíte na procházky… A najednou vám manžel řekne, že takhle mu to nestačí, že má velké srdce a vejde se tam ještě láska pro další ženu.

A tak ji jednou domu přivede. Všichni jsou z ní paf! Je mladší, roztomilejší, všichni se s ní chtějí seznámit a gratulují vašemu manželovi, jak je krásná. A po Vás se chce, abyste se usmívala, k nové ženě se chovala krásně. A půjčujte jí šaty a boty, ok? Vy jste naštvaná a manžel se na vás zlobí, že to nechápe! Proč žárlíš, ptá se. Vždyť vás mám obě stejně rád!

Příchod nového člena

Co tedy můžete dělat? Na příchod nového člena vaše starší dítě připravte. Mluvte o tom, jak se v bříšku objevilo (dle věku dítěte), podporujte ho v mluvení na bříško (přečtení pohádky, zazpívání písničky), vezměte ho na ultrazvuk, aby sourozence vidělo ještě před narozením.

Hezkým rituálem může být mazání bříška, pusa na dobrou noc bříšku (sourozenci) apod. U všech aktivit by mělo být ale samozřejmostí, že je starší dítko chce dělat a nedělá je z donucení.

Radí se i dárek od miminka pro staršího sourozence, který mu předáte v porodnici, až se poprvé přijde podívat na nového člena rodiny. Ale moje tehdy tříletá dcera na mě koukala dost divně, zda jsem se nepomátla, protože jak by mohl bráška něco koupit, když byl v bříšku, že?

Zapomeňte na představy

Buďte připravení na to, že i když uděláte vše výše zmíněné, tak to neznamená, že starší sourozenec mladšího hned přijme. Je to proces zvykání a kompromisů a hodně bude záležet na tom, jak se k tomu postavíte vy, rodiče.

Ty rodiny ve filmech a reklamách jsou prostě fikce! Smiřte se s tím a zapomeňte na vysněné představy.

A také se neporovnávejte s kamarádkou a jejími dětmi, protože děti mají tendenci se venku předvádět a doma pak teprve začne pořádné rodeo.

A to si teď nevymýšlím. Moje děti se doma jen hádají a perou, ale jakmile přijdeme mezi cizí lidi, tak se objímají a říkají, jak se mají moc rádi.

A já někde hluboko sobě doufám, že tomu tak opravdu je.

Zdroje: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz