Hlavní obsah
Zdraví

Rodiče si zahrávají se zdravím dětí, když jim dávají nealkoholická piva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Pivo

Blíží se léto a s ním i oblíbené osvěžení ve formě nealkoholického piva. Nula procent alkoholu láká i malé děti, které na vás hází svá rozkošná očka a říkají, že tam není alkohol, tak se přeci mohou napít. Ale je to opravdu tak?

Článek

Můžete to vidět u mnoha stolů na venkovních zahrádkách. Malé děti prosící rodiče, zda by mohly ochutnat trochu piva. Rodiče následně natáčí svého malého potomka, jak se tváří znechuceně a oznamuje, že tohle nikdy pít nebude.

České děti začínají pít kolem jedenáctého roku

Rodiče se smějí a říkají, že si to poví za pár let, aniž by tušili, že právě tímto napomáhají svým dětem, aby opravdu za pár let alkohol přijali jako běžnou součást svého života.

Je to jako se vším - tělo si zvyká na danou látku a chuť. Dítě si dalším a dalším malým lokem piva vytváří toleranci na alkohol. A my, rodiče, si to natáčíme a smějeme se tomu.

Psycholožka Ilona Preslová pak v rozhovoru pro Rozhlas dodala, že kromě toho děti podporujeme v myšlence, že pití alkoholu je v pořádku tím, že nás vidí ho pít.

„Dělíme se s nimi o nealko pivo u oběda, kupujeme jim vlastní dětská šampáňa, dáváme dětem líznout pěny a považujeme to za velikou legraci,“ říká s tím, že dle statistik začínají české děti pít jako jedny z prvních v Evropě – už kolem jedenáctého roku.

Každý alespoň trochu sečtělý rodič toto zná, protože se o tom píše všude. Ale Ilona Preslová upozornila v rozhovoru na jeden nápoj, u kterého to moc rodičů neví - nealkoholická piva.

Nealko pivo je také pivo

Nealkoholická piva zažila svůj boom v roce 2013, kdy se objevily první beermixy a následně nealkoholická piva. Již tehdy ale výrobci varovali, že se nejedná o nápoje pro děti.

„Pořád platí, že nealkoholické pivo je pivo a že je náhradou pro řidiče,“ prohlásil v uvedeném roce pro Deník předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Jenže jakoby rodiče zapomněli, nebo to jen nechtějí slyšet, dávají svým dětem ochucená piva bez jakékoliv obavy o jejich zdraví.

„I když je obsah alkoholu skutečně nízký, alkohol tam je a dítě je k němu více senzitivní. Zároveň se také normalizuje chuť. Takže pokud je dítě zvyklé pít pivo, i když nealko, normalizuje se celé pití piva a alkoholických nápojů,“ uvedla v rozhovoru pro časopis Kondice v únoru 2020 adiktoložka Kristýna Fišerová.

Jinými slovy řečeno - děti si od dětství zvykají na alkohol a později je pro ně přechod na alkoholické nápoje naprosto přirozený.

Pro dospělého nic, pro dítě nálož

Server Bezpečnost potravin zveřejnil průzkum agentury Nielsen Admosphere, kterou zpracovala pro kampaň #Nechmeldeti na vzorku 1006 rodičů dětí ve věku 3 až 15 let.

Ochucené pivní nápoje podle výzkumu alespoň někdy pije téměř polovina (47 %) dětí ve věku 6–10 let. Mezi dětmi ve věku 11–14 let jde dokonce cca o dvě třetiny (64 %) dotazovaných. Minimálně několikrát měsíčně je pije 16 % dětí ve věku 6-10 let a 30 % dětí ve věku 11-14 let.

„Na prvním místě je obsah alkoholu. I když jde o takzvanou nealko variantu, půlprocentní obsah alkoholu je pro drobné dětské tělo podobný, jako když si dá dospělý normální pivo. Vedle toho si děti zvykají na hořkou chuť chmele,“ uvedl k výzkumu MUDr. Petr Popov, MHA, primář Kliniky adiktologie VFN v Praze.

Kromě toho je také důležité si uvědomit, že děti ještě nemají v játrech dozrálé enzymy, které alkohol odbourávají, a může to být pro ně nebezpečné. Pokud tedy děti vypijí větší množství nealkoholického piva, mohou být doslova opilé, motají se a hrozí i úrazy.

A snad je na závěr uvedu, že se nejedná jen o odborné řeči, které jsou daleko od pravdy. Známý mi vyprávěl příhodu, že jedni rodiče chtěli udělat dětem radost a na rodinnou oslavu jim pořídili pípu s nealko pivem. Děti si chodily samy pivo natočit a dospělí se později jen zhrozili, když zjistili, že se jejich děti motají a jsou regulérně opilé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz