Hlavní obsah
Lidé a společnost

Shrek skutečně existoval. Jmenoval se Maurice Tillet a říkalo se mu Francouzský anděl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By IISG - 01-26-1953_11274 Maurice Tillet, CC BY-SA 2.0, Wikipedia Commons

Kdo by neznal Shreka, zeleného a stále naštvaného zlobra. Víte však, že předlohou mu byla skutečná postava? Maurice Tillet, známý jako „Francouzský anděl“, byl jedním z nejvýraznějších profesionálních zápasníků své doby.

Článek

Narodil se 23. října 1903 v Uralu v Ruské říši (dnešní Rusko) francouzským rodičům. V mládí byl inteligentním a pohledným chlapcem, ale v rané dospělosti se u něj začaly projevovat příznaky akromegalie, vzácného hormonálního onemocnění, které způsobuje nadměrný růst kostí.

Jeho sen zničila nemoc

Maurice Tillet byl talentovaný student a mluvil několika jazyky. Studoval právo v Paříži a měl v úmyslu stát se právníkem. Jeho život však nabral nečekaný směr kvůli zdravotnímu stavu.

Když mu bylo přibližně 17 let, začal si všímat změn na svém těle - jeho ruce, nohy a obličej začaly výrazně růst. Lékaři mu diagnostikovali akromegalii, což způsobilo značné fyzické změny. Tillet se tak vzdal svého snu a hledal jinou oblast, kde by mu nemoc nevadila.

V roce 1937 se Tillet setkal s bývalým zápasníkem Karlem Pojello v Paříži, který ho přesvědčil, aby se věnoval profesionálnímu zápasení. Pojello se stal jeho trenérem a přítelem a společně se přestěhovali do Spojených států, kde Maurice začal svoji zápasnickou kariéru. Díky svému jedinečnému vzhledu a mimořádné síle rychle získal popularitu.

V roce 1940 se Maurice Tillet stal šampionem Americké zápasnické asociace (AWA). Během své kariéry byl dvakrát držitelem světového titulu a stal se jedním z nejznámějších zápasníků své doby. Tillet byl známý svou schopností hrát jak roli hrdiny, tak záporáka, což přitahovalo široké spektrum fanoušků.

Soukromí si střežil

Zatímco profesní život Maurice Tilleta byl dobře zdokumentován, podrobnosti o jeho osobním životě, včetně jeho rodinného stavu, jsou skoupé. Neexistují žádné potvrzené záznamy o tom, že by Tillet měl manželku nebo děti.

Dle některých zdrojů si ale vzal za ženu krásnou Olgu.

Maurice Tillet zápasil až do počátku 50. let, kdy se jeho zdravotní stav začal zhoršovat. Zemřel 4. září 1954 v Chicagu na srdeční selhání ve věku 50 let.

Jeho neobvyklý vzhled byl údajně inspirací pro postavu Shreka v populárním animovaném filmu. I když to není oficiálně potvrzeno, podobnost mezi Tilletovým vzhledem a postavou Shreka je nápadná.

Navíc měl prý Tillet velké srdce, stejně jako Shrek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz