Hlavní obsah

Štědrovečerní večeře je středověkou tradicí, která je už dávno přežitá. Její vynucování kazí pohodu

Foto: Pixabay.com

Tradiční bramborový salát s kaprem, kterému předchází rybí polévka. Štědrovečerní pokrm, který se stává noční můrou mnoha dětí. Je nutné dodržovat tradici ze středověku za každou cenu?

Článek

Jako malá jsem nesnášela štědrovečerní večeři, protože mě zdržovala od dárků. Jako malé dítě jsem nebyla schopná chápat takové hodnoty, jakými jsou rodina pohromadě. Prostě jsem chtěla dárky.

Později jsem začala význam štědrovečerní večeře chápat, ale i tak pro mě byla taková večeře doslova utrpením. Rybí polévka pro mě byla tou nejhorší polévkou na světě, kapr a bramborový salát mé utrpení jen dovršily.

Slibovala jsem si tehdy, že své děti nenechám takhle trápit, protože štědrovečerní večeře má být hlavně o tom, že je rodina spolu. A stále si za tím stojím. Jenže partner je jiného názoru.

Tradicionalista za každou cenu

Je s podivem, že narozeniny či jiné významné události vůbec neřeší, ale na Vánoce se z něj stává tradicionalista až běda. A tak už od malička cpe do našich dětí tradiční štědrovečerní jídlo.

Děti jsou v tomto (bohužel pro partnera) po mně a nechutná jim ani kapr ani salát. Abych je podpořila (nebo spíše partnera), tak to do sebe s nechutí cpu. V konečném důsledku si večeři neužívá nikdo. Děti fňukají, partner se vzteká a já se snažím udržet úsměv na rtech a nedat na sobě znát, že mi ten kapr nechutná.

Každý rok přemýšlím, kde vlastně vznikla štědrovečerní tradice.

Středověká tradice

Tradice konzumace ryb o Vánocích má své kořeny v křesťanství. Během adventu, což je období přípravy na narození Ježíše Krista, se dodržoval půst. Ten zakazoval konzumaci masa teplokrevných zvířat, ale ryby byly povoleny. Ryby tak představovaly ideální postní jídlo, a proto se staly oblíbenou součástí svátečních jídel.

Přestože ryby byly tradičním jídlem na Vánoce už od středověku, kapr jako hlavní chod štědrovečerní večeře se ustálil až v 19. století. Do té doby byly na svátečních stolech běžné i jiné druhy ryb, například štika, lín nebo úhoř.

A kombinace s bramborovým salátem se dostala do kuchařek až v roce 1924, díky Magdaleně Dobromile Rettigové.

Hlavně klid a pohodu

Je však po 100 letech stále nutné dodržovat urputně tradici, která vznikla ve středověku? Je takový prohřešek, když si rodina vytvoří vlastní tradici a místo ryby si udělá řízky? Opravdu tak hodně vadí, že si místo rybí polévky dopřejete obyčejný vývar?

Z mého pohledu je toto všechno naprosto jedno, protože základem je, aby si rodina užila společnou večeři v klidu a pohodě.

Navíc jsem slyšela dokonce i verzi, že bylo hodně kaprů a celá tradice je marketingovým tahem rybníkářů, jak se na Vánoce zbavit přebytečných kaprů. Co je na tom pravdy, to netuším, a nepodařilo se mi nic na toto téma dohledat.

Za mě ale letos na stole bude kapr, losos a vinná klobása. A ať si každý vezme to, co mu chutná.

Zdroje: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz