Hlavní obsah

Tami Stronach z Nekonečného příběhu se objevila i v české pohádce. Nyní se k herectví vrací

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By dante luna - Interview with Tami Stronach from The NeverEnding Story at 0:15, CC BY 3.0, Wikipedia Commons

Tami Stronach, Dětská císařovna z fantasy filmu Nekonečný příběh, před sebou měla slibnou kariéru. Ale rodiče měli z filmového světa obavu, a tak s herectvím musela skončit. Aktuálně se na ni ale v jednom filmu těšit můžete.

Článek

Tami Stronach se narodila 31. července 1972 v Teheránu. Její rodiče byli izraelsko-skotského původu, což jí přineslo pestré kulturní zázemí. Její otec, David Stronach, byl renomovaný archeolog, a matka, Ruth Vaadia Stronach, sochařka a učitelka. Kvůli politické nestabilitě rodina emigrovala do Velké Británie a později do Spojených států amerických.

Nevhodné nabídky

Jako malá holčička se Tami začala věnovat herectví a tanci, což vedlo k její šanci na konkurzu do Nekonečného příběhu. Ve 12 letech zaujala produkční tým natolik, že získala roli Dětské císařovny – postavy, která zosobňovala nevinnost, moudrost a nadpřirozenou krásu.

Přestože se její postava ve filmu neobjevila v tolika scénách, měla zásadní význam pro celý příběh, jelikož představovala hlavní motor zápletky, kdy žádala hlavního hrdinu Bastiána, aby dal jejímu světu nový smysl tím, že vymyslí jméno pro její říši.

Úspěch Nekonečného příběhu Tami katapultoval do povědomí široké veřejnosti. Nabídky na další role se jen hrnuli a Tami navíc vydala úspěšný singl Fairy Queen.

Její rodiče se ale obávali negativních aspektů filmového průmyslu a chtěli, aby vedla normální život.

Nutno podotknout, že obava nebyla neopodstatněná. Po premiéře Nekonečného příběhu začal v rodinném domě neustále zvonit telefon. Fanoušci z celého světa chtěli mluvit s Tami v kteroukoliv denní i noční hodinu.

Lidé dle jednoho z archivních článků tábořili před jejím domem a ona dostávala poštu s drahými snubními prsteny a strašidelnými nabídkami k sňatku od dospělých mužů. Několik nabídek na další role pak obsahovalo nahé scény.

Tami se nakonec vrátila do školy a soustředila se na své vzdělání.

Po letech opět ve filmu

Po letech se však ke světu umění vrátila, tentokrát skrze divadlo a tanec. Založila vlastní taneční skupinu Tami Stronach Dance a začala se věnovat modernímu tanci a choreografii. V New Yorku, kde se usadila, si vybudovala kariéru jako tanečnice a učitelka tance. Její láska k pohybu a jevišti jí umožnila realizovat se na zcela odlišném poli, než je filmové plátno.

Přestože se nikdy nevrátila do hlavní role v celovečerních filmech, začala se objevovat v menších nezávislých projektech. Jedním z takových projektů byla například česká pohádka Fredy a Zlatovláska. Zahrála si zde po boku Lukáše Vaculíka, Petry Černocké či Jana Rosáka. Pohádka se bohužel stala propadákem, což ukazuje i hodnocení17 %.

V roce 2020 potěšila své fanoušky a ohlásila svůj návrat k filmu s dětským snímkem „Man & Witch“. Jak je patrné v traileru k filmu, spojila zde své dvě oblíbené činnosti - herectví a tanec.

Zda se bude jednat o výjimku nebo se herečka nyní již bez vlivu své rodiny rozhodne pokračovat v herectví, to ukáže až čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz