Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trik Davida Copperfielda se sochou Svobody má prý jednoduché vysvětlení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Homer Liwag – Vlastní dílo, Volné dílo, Wikipedia Commons

David Copperfield

David Copperfield, jeden z nejznámějších iluzionistů na světě, se proslavil mnoha úžasnými kouzelnickými triky, ale jedním z nejznámějších a nejdiskutovanějších je jeho trik, při kterém nechal zmizet sochu Svobody.

Článek

Zmíněný trik předvedl v roce 1983 v televizním speciálu. Show začala s Copperfieldem, který stál před sochou Svobody, obklopen kamerami a živým publikem.

Pokud si na tento fenomenální trik nepamatujete, můžete si ho pustit zde.

Tento trik byl nejen technologicky náročný, ale také symbolický. Copperfield prohlásil, že jeho účelem bylo ukázat význam svobody a jak snadno ji můžeme ztratit, pokud si ji nebudeme chránit. To dalo iluzi hlubší smysl a přidalo další rozměr k jeho představení.

Jak vše probíhalo?

Byly postaveny dva velké sloupy, mezi kterými byla natažena plachta. Tyto sloupy měly sloužit jako rámec pro iluzi.

Copperfield požádal publikum, aby se soustředilo na sochu, a poté zvedl plachtu, která zakryla sochu Svobody.

Po několika momentech Copperfield plachtu spustil a socha Svobody byla pryč. Publikum i televizní diváci viděli prázdný prostor, kde dříve stála socha.

Po chvíli Copperfield znovu zvedl plachtu, a když ji opět spustil, socha Svobody se znovu objevila.

Teorie o provedení triku

Ačkoliv přesný mechanismus triku nebyl nikdy oficiálně odhalen, existuje několik teorií, jak mohl být proveden.

Jedna z nejčastěji uváděných teorií je, že platforma, na které sedělo publikum, se pomalu a nepostřehnutelně otáčela. Když byla socha Svobody zakryta plachtou, otočila se platforma tak, aby byla socha mimo zorné pole diváků, a místo toho viděli jen prázdnou část přístavu. Také se objevuje teorie, že podium bylo posunuto tak, aby socha Svobody byla zakrytá jedním ze sloupů.

Dalším klíčovým prvkem mohlo být promyšlené osvětlení. Silné světlomety mohly oslnit diváky a kamery tak, aby neviděli sochu Svobody, i když byla stále na místě.

Použití falešných pozadí a perspektivních triků mohlo také hrát roli v tom, aby socha vypadala, že zmizela.

Trik se „mizením“ sochy Svobody zůstává jedním z nejpamátnějších a nejdiskutovanějších kouzelnických výkonů v historii. I když je pro mnohé stále záhadou, jak přesně byl proveden, jeho vliv a význam jsou nepopiratelné.

Co dělá nyní?

David Copperfield má stálé angažmá v MGM Grand Hotel and Casino v Las Vegas. Jeho show, často označovaná prostě jeho jménem, je velmi populární a láká diváky z celého světa.

Copperfield během těchto představení předvádí nejen své klasické triky, ale i nové iluze, které neustále inovuje.

Kromě toho vlastní jednu z největších sbírek kouzelnických artefaktů a historických dokumentů na světě. Jeho muzeum, které se nachází v Las Vegas, není veřejnosti přístupné, ale Copperfield jej často využívá pro inspiraci a výzkum nových kouzel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz