Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzpomínáte si na život při Covid-19? Zakazovalo se, uvolňovalo se a zase se zakazovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: geralt / Pixabay.com

Covid-19

Lidský mozek má skvělou vlastnost, že dokáže vytěsnit vzpomínky, které nejsou příjemné. A tak si sice všichni pamatujeme, že byl nějaký covid a lockdown, ale už si nepamatujeme, jak jsme se cítili. Pamatujete si restrikce, které bylo třeba dodržovat?

Článek

Covid v nás zanechal hořkou pachuť něčeho, co nelze ovlivnit. Dle údajů z Wikipedia si onemocnění celosvětově vyžádalo přes dva miliony lidských životů.

Když jsem si nyní užívala slunečných dní v parku, proběhla mi hlavou myšlenka, že jaro v roce 2020 bylo úplně jiné.

Nikdo nevěděl, do čeho se probudí

Dne 1. března 2020 byly potvrzeny první případy onemocnění Covid-19 v České republice. Začala tím vlna mimořádných zpráv a tiskových konferencí.

První restrikce přišly velmi brzy po oznámení prvních případů. Od 2. března se zakázaly lety z Činy, Korejské republiky a Itálie.

Následovaly nařízené karantény pro osoby, které se vracely ze zemí, kde byl vysoký výskyt nemoci.

První velký šok přišel 10. března 2020, kdy vláda přistoupila k uzavření základních, středních a vysokých škol. Téhož dne byly zakázány akce nad 100 osob, které se konaly po 18. hodině.

Aby bylo jednodušší rozhodovat ohledně restrikcí, vyhlásila vláda dne 12. března 2020 nouzový stav, a pak už to šlo rychle.

Večer jste šli spát a s hrůzou jste četli ráno zprávy, co se zase změnilo. Vláda totiž mnohé restrikce přijímala třeba ve čtyři hodiny ráno.

Některé obce se například ráno probudily a zjistily, že jsou uzavřené, protože se u nich objevily případy onemocnění.

Takže se postupně uzavřely všechny provozovny, zakázaly všechny akce a venku se smělo chodit jen s respirátorem.

Mimořádná opatření začala být doslova nepřehledná a málokdo už vlastně věděl, co se smí a nesmí.

Pak přišla úleva, čísla nakažených začala klesat, přišlo léto a s ním radost a euforie z konce zlého snu.

Tvrdá daň za volné léto

V září už jsme patřili mezi nejhůře zasažené země Evropy. A tak se opět uzavřely v říjnu školy a restaurace. Platil zákaz pití alkoholu na veřejnosti či omezení shromáždění venku i uvnitř pro více než 6 osob.

V říjnu 2020 platil zákaz nočního vycházení. Mohli jste maximálně tak vyvenčit psa, ale jen do vzdálenosti 500 m od vašeho bydliště.

Obchody musely od pondělí do soboty zavírat nejpozději ve 20:00 a v neděli muselo být z rozhodnutí vlády zavřeno úplně.

Dokonce následoval zákaz přejíždění mezi kraji a občas i na lesních cestách narazili cyklisté na policii, která je upozorňovala, že porušují mimořádné opatření.

Školy a restaurace zůstávaly zavřené, občas se navýšil počet lidí, co se mohli sdružovat, aby se zase snížil, jak narůstala čísla.

Stejně zmatené bylo i střídání ministrů zdravotnictví, kteří nezvládali nápor. Adam Vojtěch naprosto vyhořel. Roman Prymula kázal vodu a pil víno. Hematolog Jan Blatný se snažil, ale nesplňoval Babišovy představy o komunikaci a PR.

Nahradil ho tedy ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, na kterého vypluly na povrch kostlivci v podobě majetku.

A vzhledem k tomu, že došli ministři, vrátil se na poslední dozvuky epidemie opět Adam Vojtěch, kterého nahradil nynější ministr Vlastimil Válek.

Strach nahradila úleva a zase strach

Veškeré restrikce zmizely v průběhu roku 2022, ale tou dobou už Covid-19 nikoho moc neděsil. Objevily se sice nakažlivější, ale mírnější mutace, a nemocní již neplnili nemocnice.

Lidé si mohli oddechnout, mohli volně dýchat bez respirátorů a děti byly zpět ve školách.

Lidé se ve znovu otevřených restauracích hádali, kdo má o Covidu-19 pravdu. Očkování se hádali s neočkovanými, voliči ANO se hádali s voliči opozice. A bylo všem zase dobře.

Tedy jen do 24. února 2022, kdy Rusko napadlo Ukrajinu a lidé začali hromadně obnovovat pasy. Ale to už je zase jiný příběh.

Ačkoliv - vnímáte, že i v této situaci mozek funguje a vytěsňuje? Strach, který jsme měli prvních pár týdnů po začátku války na Ukrajině se otupil. A opět jsme se rozdělili na dva tábory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz