Hlavní obsah
Rodina a děti

Zůstat ve vztahu kvůli dětem? Pro děti je lepší rozchod, než vyrůstání v konfliktní rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pics five/Shutterstock.com

Hádající se rodiče

Rozpad rodiny je pro mnohé velkým selháním. Někdy ale mnohem větším selháním bývá, když rodiče chtějí za každou cenu vztah udržet. Jejich frustrace a hádky ale mohou ovlivnit děti na celý život mnohem horším způsobem, než rozchod.

Článek

Někdy si partneři během soužití uvědomí, že spolu nejsou šťastní a zůstávají spolu jen kvůli dětem.

Pokud jim to takto vyhovuje a nastaví si nějaká pravidla, která oběma vyhovují, tak to ničemu nevadí.

Problém však nastává ve chvíli, kdy jsou partneři ve vztahu nešťastní a snaží se ho udržet, aby dětem nerozbili rodinu.

Neuvědomují si ale, že tím dětem ubližují mnohem více, než kdyby se rozešli.

Zdravá versus nezdravá hádka

Nikoho nejspíše nepřekvapí, že děti trpí, když se jejich rodiče hádají. Žádný vztah není bezkonfliktní a v každé rodině někdy dojde k hádce.

Když se rodiče k sobě chovají klidně a pozitivně i během neshod, řeší problém společně a následnou interakcí ukazují dětem, že konflikt byl vyřešen, pak děti nemusí být konfliktem ovlivněny.

Naopak se tím učí, jak zvládat konflikty, což je něco, co budou ve svém budoucím životě potřebovat.

Ve chvíli, kdy jsou rodičovské hádky časté, chybí následné řešení a rodiče na sebe hystericky křičí, verbálně se urážejí nebo jsou dokonce agresivní, již se nejedná o běžný konflikt, ale o situaci, která ohrožuje děti.

Jak hádky ovlivňují děti?

Server IFS uvádí, že již šestiměsíční miminko vnímá konflikty mezi rodiči a reaguje na ně.

Dětské reakce mohou zahrnovat strach, hněv, úzkost a smutek. U takových dětí je vyšší riziko, že budou mít různé zdravotní problémy, poruchy spánku a potíže se soustředěním ve škole.

Pokud děti vyrůstají v rodině, kde jsou konflikty na denním pořádku, jsou svědky neustálého křiku a urážení, je velmi pravděpodobné, že budou v budoucnu špatně navazovat mezilidské vztahy a ponesou si do života určitý vzorec chování.

Vysoce konfliktní vztah jednoho páru tak může produkovat další negativní vztahy v další generaci.

Navíc konflikty mezi partnery vedou k nezdravému jednání vůči dětem. Oba rodiče mají tendenci přenášet konflikty i na děti, které situaci nerozumí a jsou zmatené.

Rozchod jako úleva pro rodinu

Partneři si také často neuvědomují, že děti vnímají veškeré napětí v domácnosti. Díky kamarádům ve škole znají pojem rozvod a v hlavě jim pak běhají myšlenky, zda se rodiče také rozvedou, když se takto hádají.

Opět to může vést k mnoha problémům v životě dítěte.

Na základě výše zmíněného je tedy zcela zřejmý a logický závěr, že konfliktní vztahy ubližují dětem více, než kdyby se rodiče rozešli.

Po těžkém rozchodovém období se totiž partneři uklidní, začnou být opět spokojení, děti nejsou vystaveny hádkám a pro celou rodinu nastane úleva.

A i tento krok naučí děti mnohému do jejich budoucího života. Někdy totiž to, že se vzdáte, je to nejlepší, co můžete udělat.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz