Hlavní obsah
Sport

Eden patřil Ukrajincům. Česká reprezentace nemá věrné fanoušky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Česká fotbalová reprezentace zvládla druhé utkání Ligy národů UEFA, když v pražském Edenu zvítězila nad Ukrajinou 3:2.

Článek

Po velmi špatném výkonu v Gruzii a zasloužené porážce 1:4 vstupovala česká fotbalová reprezentace do druhého utkání Ligy národů. Na domácí půdě přivítala Ukrajinu, ta svůj první zápas také nezvládla, když podlehla Albánii 1:2.

Čeští fanoušci byli zvědaví, v jakém rozpoložení nastoupí naši reprezentanti po bídném výkonu v Gruzii. Trenér Ivan Hašek udělal také několik změn v základní sestavě.

V brance zůstal Matěj Kovář, z obránců se v základu udržel jen Ladislav Krejčí, na kterém je ale stále vidět nerozehranost. Jaroslav Zelený a Martin Vitík zvládli úterní utkání bez větších problémů. Především na Vitíkovi je vidět velký progres a naděje, že z něho vyroste top obránce.

Duo z West Hamu, Coufal a Souček, v základní sestavě nechybělo, stejně jako Lukáš Provod. Zálohu doplnil ještě plzeňský Lukáš Červ.

Nejvíce změn přišlo v útočné fázi, proti Ukrajině nastoupili Chorý, Šulc a Černý.

Čeští fotbalisté vstoupili do utkání aktivněji, odměnou byl gól ve 21. minutě, kdy se poprvé prosadil Pavel Šulc. Hosté se dočkali vyrovnávací branky ve 37. minutě, kdy hlavičkoval přesně Vladyslav Vanat.

Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za stavu 1:1, dostal se ve vápně k míči opět plzeňský Pavel Šulc a ten se opět nemýlil.

Ukrajinci ve druhém poločase našemu týmu zatápěli, nebezpeční byli především po centrech do vápna Matěje Kováře.

Zajímavý moment přišel v 80. minutě, kdy byl ve vápně nakopnut Tomáš Chorý, ale rozhodčího to k pokutovému kopu nepřesvědčilo. Videorozhodčí ale odhalil trefenou ruku z předchozího centru, a tak dostal Tomáš Souček možnost navýšit skóre, 3:1.

Rozhodnuto, ale nebylo, o čtyři minuty později snížil na 3:2 střídající Georgiy Sudakov, a drama bylo opět na světě. Závěrečný tlak ale čeští fotbalisté zvládli a zapsali tak do tabulky první tři body za vítězství 3:2.

Kde jsou čeští fanoušci?

Jenže není, čeští fanoušci se k reprezentaci otočili zády. Problémem je také fakt, že chybí fanouškovské jádro, které by se pravidelně staralo o atmosféru při domácích zápasech reprezentačního mužstva.

Problém je ale v tom, kým se zaplnil. Chvílemi totiž nebylo jasné, kdo hraje doma. Ukrajinských fanoušků bylo na stadionu srovnatelně s těmi českými, ne-li více. Ve fandění pozadu také nezůstali, a tak si z Edenu udělali domácí prostředí.

Část českých diváků jistě odradil výkon s Gruzií, ale i tak by návštěva utkání reprezentace měla být oslava, svátek, významná událost.

Snaha svazu o založení fanklubu repre zde byla a stále je, ale neslaví takový úspěch. Při domácích zápasech chybí kotel, který by řídil zbytek publika. Atmosféra na reprezentačních zápasech není taková, jaká by měla být a jaká je třeba v jiných evropských státech. Jen pro příklad, úterní utkání Maďarsko - Bosna a Hercegovina sledovalo v Budapešti 46 443 diváků.

Fotbalový svaz by se tedy měl zamyslet nad tím, jak lépe pracovat s diváky a dostat je na stadion, zlepšit marketing a další věci. Odrazit se to pak může na výsledcích, pokud národní tým požene vyprodaný stadion se skvělou atmosférou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz