Hlavní obsah
Sport

Méně cizinců a více prostoru pro juniory. Udrží si extraliga kvalitu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V české hokejové extralize pravděpodobně dojde k velké změně. Cizinci budou v budoucnu bráni, překvapivě, jako cizinci.

Článek

Posun k lepšímu, anebo extraliga ztratí na své kvalitě? Asociace profesionálních klubů znovu otevřela téma cizinců v naší nejvyšší hokejové soutěži. Aktuálně je v řešení a podle posledních zpráv blízko k odsouhlasení, že cizinec zůstane i po třech po sobě jdoucích sezónách v soutěžích Českého svazu ledního hokeje (ČSLHJ) stále cizincem.

Říkáte si, co je na tom divného, cizinec zůstane cizincem. Podle herního řádu extraligy platí, že v utkání extraligy může za jedno družstvo nastoupit maximálně šest cizinců. Pokud ale cizinec odehraje tři po sobě jdoucí sezóny v soutěžích pod hlavičkou ČSLH, o tento „profil“ přichází. Toto pravidlo by ale mělo v budoucnu skončit.

Co se změní? Dá se říct, že v úvodu zavedení tohoto pravidla téměř nic. Změna se totiž nedotkne zahraničních hráčů, kteří už splnili počet odehraných sezón v českých soutěžích, ani těch, kteří tuto kvótu splní odehráním této sezóny. Nové pravidlo by totiž mělo platit již od nové sezóny.

Počet zahraničních hráčů v jednotlivých týmech

Kladno 5

Pardubice 3

Litvínov 9

Sparta 4

Mladá Boleslav 6

Mountfield HK 12

Kometa Brno 10

Olomouc 3

Karlovy Vary 7

Vítkovice 8

Třinec 10

Liberec 7

Plzeň 7

České Budějovice 4

Nejvíce využívá zahraniční hráče hradecký Mountfield, následuje brněnská Kometa a Třinec. Právě hokejisté Hradce, který má ve svém kádru hned dvanáct zahraničních hráčů, bude muset případně novou situaci řešit. Na aktuální soupisce je hned sedm hráčů, kteří hrají první nebo druhou sezónu. Status „cizinec“ jim tedy zůstane.

V Brně se to bude týkat hned čtveřice hráčů, včetně navrátilce Petera Muellera, který své české působení přerušil přestupem do německého Wolfsburgu.

U třineckých Ocelářů, kde převládají slovenští hokejisté, je komplikace u dvou hráčů, Justin Addamo (první sezóna v ČR), Viliam Čacho (druhá sezóna v ČR).

Téměř polovina klubů aktuální povolený limit splňuje, většina zahraničních hráčů už také rovněž odehrála na českém území tři a více sezón (nebo nastupují ve třetí po sobě jdoucí sezóně). Nové pravidlo, o kterém se už dlouhodobě mluví, tak nebude mít velký dopad na aktuální kádry.

Čeští mladíci v extralize?

Co je cílem omezení cizinců v naší nejvyšší soutěži? Rozhodně dát větší prostor mladým českým hráčům. Ti by tak měli získat potřebné zkušenosti, které pak mohou prodat na mezinárodní scéně. Na posledních dvou světových šampionátech juniorů se českému výběrů podařilo umístit na medailových pozicích. Po předešlých letech neúspěchů by český hokej rád na tyto úspěchy navázal. Potřeba k tomu budou nejen mladíci, kteří hrají v zahraničí, ale i ti, kteří se mohou prosadit v české extralize.

Otázka ale je, co udělá omezení cizinců s hokejovým trhem? Finanční možnosti extraligových klubů nejsou stejné, většina klubů musí sahat po zahraničních, ale především levnějších hráčích. Nové pravidlo má tedy docílit toho, aby klub investoval do českého mladíka než do zahraničního hráče. Pravdou je, že málokterý zahraniční hráč se v Česku prosadí mezi nejlepší hráče ligy. Takových hráčů jsou nízké jednotky.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby zahraničním hráčům zůstal trvale status „cizinec“?
Ano
100 %
Ne
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

zdroj: https://www.apklh.cz/article/informace-z-valne-hromady-apk-lh-konane-23-rijna-2024 ; https://www.hokej.cz/tipsport-extraliga/roster

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz