Hlavní obsah
Sport

Fotbalová baráž dopadne stejně jako hokejová

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Čtvrteční odpoledne bude opět patřit českému fotbalu. Začíná baráž o účast v nejvyšší české fotbalové soutěži v sezóně 2024/2025.

Článek

Během čtyř dnů se dozvíme, které dva týmy budou nastupovat v příštím ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže. Na dva poražené čeká místenka o patro níže.

Konečná umístění našich dvou nejvyšších fotbalových soutěží rozhodla o tom, že síly proti sobě změní celky Českých Budějovic a Táborska, druhou dvojici tvoří Vyškov a Karviná.

Do barážových soubojů vstupují v pozici favoritů účastníci první ligy, tedy českobudějovické Dynamo a Karviná.

Oba druholigové týmy ovšem vyhlásily, že o první ligu stojí a udělají maximum pro to, aby baráž zvládly. Pro Vyškov to bude druhá šance v řadě. V loňské baráži nestačil na Zlín a po výsledcích 0:1 a 0:0 zůstal v druhé lize.

Zajímavějším utkání se jeví jihočeské derby mezi Dynamem a Táborskem. Dynamo, které působí mezi českou elitou od roku 2019, vstupovalo do sezóny poměrně ambiciózně, ale ročník mu vůbec nevyšel. Je ale vysoce pravděpodobné, že se v Českých Budějovicích bude hrát první liga i v případě barážového neúspěchu Dynama. Táborsko má aktuálně nevyhovující stadion pro nejvyšší soutěž, a tak by se dalo očekávat, že v případě postupu do první ligy, by nastupoval při domácích zápasech pod vodárenskou věží.

Ve druhém barážovém střetnutí bude favoritem Karviná, která by se jistě nerada vracela po roční epizodě v první lize do ligy druhé. Proti bude stát ambiciózní Vyškov, mančaft vymykající se ze standardu české druhé ligy. Karviné se budou hodit posbírané zkušenosti z Fortuna ligy. Také Vyškov by v případě postupu musel řešit, kde by nejvyšší soutěž vůbec hrál. Otázkou spíše do zákulisí také je, jak je to s budoucností klubu. Prosakují informace o možném odchodu amerického majitele do jiného českého klubu.

První duely jsou na programu ve čtvrtek 30. května, odvety se hrají v neděli 2. června. V prvních zápasech nastoupí doma týmy Českých Budějovic a Vyškova.

I u fotbalové baráže se nabízí srovnání s hokejovou baráží o extraligu, ve které v posledních letech dominuje Kladno. Rozdíl mezi nejvyšší soutěží a druhou ligou je znatelný, v hokeji i ve fotbale. Hokejoví fanoušci už volají po změně systému a vrácení přímého sestupu. Ve fotbale je systém vyřešen zajímavěji a lépe. Po sezóně automaticky sestupuje z nejvyšší soutěže poslední tým tabulky, o další dvě místa se hraje v baráži. Je tedy stále o co hrát.

Anketa

Uspějí v baráži oba prvoligové týmy?
Ano, České Budějovice i Karviná budou hrát příští sezónu nejvyšší soutěž
75 %
Ne, v baráži uspějí jen České Budějovice
0 %
Ne, v baráži uspějí jen Karviná
25 %
Ne, oba prvoligové týmy sestoupí
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz