Hlavní obsah
Sport

Proti Spartě hraje i historie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Fotbalovou Spartu čeká odveta na hřišti rumunského FCSB. Úvodní utkání skončilo v Praze na Letné nerozhodně 1:1.

Článek

Píše se 7. prosince roku 2005, fotbalisté Sparty remízují na domácím stadionu se švýcarským FC Thun 0:0 a základní skupinu Ligy mistrů zakončují se ziskem dvou bodů na posledním čtvrtém místě.

Srpen roku 2024. Před Spartou je odvetné utkání proti rumunskému FCSB. Pokud uspěje, bude mít před sebou poslední krok, vítěze z dvojutkání Malmö - PAOK. V případě úspěchu by ukončila dlouhé devatenáctileté čekání na hlavní část nejprestižnější klubové soutěže. Jenže…

Klíč ke vstupu do hlavní fáze Ligy mistrů na Letné někdo schoval tak dobře, že se ho nedaří už dlouhou dobu najít. Celý klub pro to dělá maximum, ale stále nic. Zápasy mezi elitou, ale především tučný honorář za účast ve skupinové fázi LM, oboje stále chybí. Vystačit si museli s Evropskou či Evropskou konferenční ligou. Potěší, ale je to stále málo.

Po úvodním duelu s rumunským mistrem, který skončil na Letné nerozhodně 1:1, se rázem do role mírného favorita na postup dostal právě rumunský klub. Sparta nepředvedla optimální výkon, navíc proti bude i peklo na rumunské půdě.

Osm let stará vzpomínka

Je to již osm let, co na sebe ve stejné části soutěže oba soupeři narazili. Úvodní duel na Letné skončil stejně, jako minulý týden, nerozhodně 1:1. V odvetě 3. předkola ale na stadionu FCSB (tehdy ještě Steaua Bukurešť) Sparta zklamala a prohrála 0:2. Sen o Lize mistrů se rázem rozplynul. Obě branky vstřelil Nicolae Stanciu, který v příštích letech oblékal dres Sparty i Slavia. Rumunský klub podržel také brankář Florin Nita, který ve své kariéře také oblékl dres letenských.

Domácí (ne)výhoda

Většinu úvodních duelů sehráli sparťané na domácím stadionu. Ne vždy ale výhody domácího prostředí využili.

První vyřazení přišlo v sezóně 2007/2008, proti ale stál velkoklub, londýnský Arsenal. Po prohře 0:2 v Praze se Sparta neprosadila ani v Londýně a po prohře 0:3 se pakovala do Poháru UEFA. Ve skupinové fázi skončila v pětičlenné skupině na nepostupovém 4. místě.

V následující sezóně vystavil stopku řecký Panathinaikos. Sparta úvodní duel hrála opět doma, ale prohrála 1:2. V Řecku se neprosadila a po prohře 0:1 zamířila do kvalifikace Poháru UEFA, kde vypadla s chorvatským Dinamo Záhřeb.

S řeckým Panathinaikosem se Sparta střetla i v sezóně 2009/2010. Tentokrát si do odvetného utkání do Řecka vezla nadějný výsledek 3:1. Jenže po špatném výkonu a porážce 0:3 na ní opět čekala jen Evropská liga, kde svou cestu ukončila už v základní skupině.

V hlavní fázi Ligy mistrů se už Sparta viděla v sezóně 2010/2011. V poslední předkole narazila na slovenskou Žilinu, jenže i zde přišel neúspěch a pocit prázdnoty. Po bídném výkonu a domácí prohře 0:2 se letenští nevzchopili ani na Slovensku a po prohře 0:1 zamířili opět o patro níž. V Evropské lize se probojovali přes skupinovou fázi do play-off, ale v prvním kole vypadli s Liverpoolem.

Na Letné poté přišla delší pauza od evropských pohárů. Až v sezóně 2014/2015 Sparta opět bojovala o elitní soutěž. Ve 3. předkole doma porazila švédské Malmö 4:2, ale odvetu na hřišti soupeře nezvládla a po prohře 0:2 se z Ligy mistrů pakovala. Krach přišel i v Evropské lize, kde se neprobojovala do play-off.

V následující sezóně se letenští střetli s CSKA Moskva. Do odvety si přivezli z Ruska cennou remízu 2:2. Doma brzy vedli 2:0, jenže soupeř dokázal vyrovnat a po vyloučení Matějovského střelil postupovou branku na konečných 2:3. Sparťany alespoň potěšilo tažení Evropskou ligou, kde dokráčelo až do čtvrtfinále. V něm už mladá a oslabená sestava nestačila na španělský Villarreal.

V sezóně 2016/2017 přišlo již zmiňované vyřazení s FCSB. Letenští opět zamířili do Evropské ligy, kde po postupu ze základní skupiny vypadli v prvním kole play-off s ruským FK Rostov.

Po další delší odmlce se hráči v rudých dresech postavili do předkola o Ligu mistrů v sezóně 2021/2022. Vyřazení přišlo od francouzského AS Monako. Spartě se nepodařil už úvodní duel na Letné, ve kterém uspěl monacký klub poměrem 2:0. Po prohře 1:3 v odvetném duelu šla Sparta opět do staré známé Evropské ligy, kde se umístila ve skupinové fázi na 3. místě. To ji poslalo do play-off Konferenční ligy, kde ale nestačila na srbský Partizan.

Skvělou podívanou přineslo 3. předkolo v sezóně 2023/2024, proti Spartě se postavil dánský klub FC Kodaň. Po bezbrankové remíze v Dánsku nabídlo utkání na Letné brankové body. Po divokém výsledku 3:3 rozhodovaly o postupujícím až pokutové kopy, ve kterém uspěl dánský zástupce. V Evropské lize poté Sparta došla do osmifinále, kde schytala dva debakly od Liverpoolu.

Další pokus, další zklamání?

Před Spartou je velká výzva. Zlomit dlouholeté prokletí a o krok se přiblížit vysněné elitní soutěži. Nepřesvědčivé výkony, psychika a tlak, který je na Spartu vyvíjen, to všechno jsou aspekty, které hrají proti ní.

Anketa

Postoupí Sparta přes FCSB do dalšího kola Ligy mistrů?
Ano
32 %
Ne
68 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1043 čtenářů.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDsledky_Sparty_Praha_v_evropsk%C3%BDch_fotbalov%C3%BDch_poh%C3%A1rech

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz