Hlavní obsah
Sport

Seznam trenérů, kteří mohou nahradit Priskeho. Jsou jen dva adepti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Éra Briana Priskeho na lavičce Sparty jednoho dne skončí. Kdo ho může nahradit? Aktuálně jsou to dva trenéři.

Článek

Když na konci května roku 2022 fotbalová Sparta ohlásila nástup dánského trenéra Briana Priskeho na lavičku letenských, panovaly u části fanoušků jisté obavy z toho, aby se neopakovala nepovedená éra italského stratéga Andrea Stramaccioniho.

Nestalo se. Na Letné ukončil dlouhé čekání na titul, který se zde před tím slavil naposledy v sezóně 2013/2014.

Jednoho dne ovšem sparťanskou lavičku opustí. Kdo by ho mohl nahradit? V tuto chvíli se nabízí pouze dvě jména.

Luboš Loučka

V polovině prosince loňského roku opustil trenérský štáb Briana Priskeho a přesunul se ke sprťanskému „B“ mužstvu, hrající druhou ligu.

Loučka je odchovancem Sparty, ale většinu své kariéry strávil v Jablonci. Po boku dánského kouče mohl slavit první seniorský titul. Zkušenosti sbíral také jako asistent trenérů Vrby či Kotala.

Sparta se zaměřila na rozvoj svých trenérů. Přesunem k „B“ týmu dala jasný signál. Jdi a ukaž, zda zvládneš být hlavním trenérem. Od Loučky chce, aby ukázal, zda získané zkušenosti může předat i jako hlavní trenér a zda tuto pozici do budoucna zvládne. V kalendářním roce 2024 odehrála rezerva Sparty pod jeho vedením 5 ligových kol, ve kterých získala 12 bodů. Body přivezla z Brna, doma si poradila s adeptem na postup z Vyškova, kterému vstřelila 5 branek. Zlepšení je vidět především v ofenzívě. Na jaře se rezerva Sparty prosadila už 15×. Pro porovnání, za celý podzim (16 kol) vstřelila 20 branek.

Z nenápadného muže se může v budoucnu stát hlavní tvář sparťanského áčka.

David Holoubek

Stále se opakující se jméno. Ve Spartě začal u žáků, přes dorost se v roce 2016 až na lavičku „A“ mužstva, kde usedl jako asistent Zdeňka Ščasného. Po odvolání Ščasného se stal hlavním trenérem, i když kvůli chybějící licenci nikdy nemohl být veden jako trenér, ale jako zastupující asistent.

Odvolán byl na jaře roku 2017, od dospělých se vrátil zpět k mládeži. Spartu opustil v prosinci roku 2017, když byl jmenován hlavním trenérem Liberce. Následně trénoval slovenský Ružomberok, českou reprezentaci do 18 let a od ledna 2024 je hlavním trenérem Mladé Boleslavi.

Prozatím mu chybí větší úspěch. Jde ale o trenéra, který se nebojí postavit mladé hráče. Tím získal v minulosti u sparťanských fanoušků plusové body. Jaká bude jeho budoucnost, to může napovědět jeho dosavadní angažmá v Mladé Boleslavi. Tři kola před koncem základní části drží svůj tým na pozici zajišťující účast ve skupině o titul. Naše predikce, které jsme zveřejnili před začátkem jarní části, se prozatím naplňují.

V tuto chvíli je v lepší pozici Luboš Loučka. Otázkou je, kdy se uvolní jedno z nejsledovanějších trenérských míst v České republice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz