Hlavní obsah
Sport

Úprk ze Sparty musí fanoušci Priskemu odpustit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Podle několika zdrojů se sparťanský trenér Brian Priske domluvil na podmínkách s nizozemských Feyenoordem.

Článek

Když na konci května roku 2022 ohlásila Sparta nástup nového hlavního trenéra prvního mužstva letenských, část fanoušků přijala tuto zprávu s obavami. Po nepovedeném působení italského stratéga Andrei Stramaccioniho se hlavním trenérem stal další cizinec, dánský Brian Priske. Obavy ale mohly tuto část fanoušků brzy opustit, Priske změnil celou Spartu od začátku svého působení.

Stojí za ním kabina, celý realizační tým, ale především, na svoji stranu si získal také fanoušky. Pro sparťany se stal modlou, tváří nové éry letenských.

Přitom premiéra na střídačce letenských nezačala vůbec dobře. Hned v prvním ostrém startu vypadla Sparta v kvalifikaci Evropské konferenční ligy, když nestačila na norský Viking. Zmar pokračoval hned po dvojutkání s Vikingem, v úvodním ligovém kole přišla domácí porážka 1:2 s Libercem. Až o týden později, ve druhém ligovém kole, zapsal Priske první vítězství, v Českých Budějovicích 2:0.

Po brzkém vyřazení z evropských pohárů se tak mohla Sparta soustředit pouze na ligu a domácí pohár. Že všechno zlé je pro něco dobré, se ukázalo na konci ročníku. Sparta získala mistrovský titul, bolestivá ale byla finálová porážka v domácím poháru, na domácím stadionu v derby se Slavií (0:2).

Tým, který v minulosti sbíral jeden titul za druhým, čekal dlouhých 9 let, než se mistrovský pohár vrátil do jeho rukou. Po sezóně 2013/2014 asi nikdo nečekal, že další titul připadne Spartě až v sezóně 2022/2023.

Před Priskem byla sezóna číslo 2, ve které ho čekaly těžké úkoly. Obhájit titul, zabojovat o domácí pohár, a tentokrát uspět v Evropě.

Dveře Ligy mistrů ale zavřela hned v kvalifikaci FC Kodaň. Po remíze 0:0 v Dánsku doma Sparta padla až po penaltovém rozstřelu. Porážka bolela, ale fanoušci ocenili skvělý výkon letenských.

Reputaci si měli letenští spravit v kvalifikaci Evropské ligy. Jenže porážka 1:3 na hřišti Dinama Záhřeb nevěstila nic dobrého. Domácí odveta se ale povedla na jedničku a po výhře 4:1 postoupila Sparta do skupinové fáze. Ve skupině s Arisem Limassol, Betisem a Rangers obsadila Sparta druhé místo. V osmifinále sehrála další nezapomenutelné utkání, po prohře 2:3 v Istanbulu přišla domácí výhra 4:1. Priske se stal sparťanskou modlou. Stopku vystavil až v osmifinále Liverpool, kde už byl kvalitativní rozdíl úplně někde jinde.

Po poměrně úspěšném tažení Evropou získal Priske domácí pohár, ale především obhájil mistrovský titul.

Za dva roky jeho působení na Letné toho zvládl poměrně dost. Není divu, že si jeho úspěchů všimli v zahraničí. Sparta s ním sice v průběhu loňského roku prodloužila smlouvu do léta roku 2026, jenže Priskemu nyní přistála nabídka, která se těžko odmítá.

Feyenoord se může stát dalším pomyslným schodem k jeho cestě výše. Dohoda mezi Feyenoordem a Priskem by už měla být potvrzena. Nyní je na řadě jednání Feyenoord x Sparta.

Je jasné, že se Sparta svého úspěšného kouče nechce jen tak zbavit. Rozhodnou následující dny, zodpovědět se musí hned několik otázek:

1) Jaké bude odstupné?

2) Odejde Priske sám? Nebo s sebou vezme celý realizační tým?

3) Kdo se stane novým šéfem sparťanské lavičky?

Sparťanské vedení čekají krušné dny. Rozhodnout se ale musí brzy, vždyť nový ligový ročník začne už 20. července.

Pokud Priske Spartu doopravdy opustí, bude to rána pro klub, kabinu i fanoušky. Zde se opět fans rozdělí na dvě skupiny. První je ta, která je toho názoru, že by měl dodržet smlouvu a dotáhnout ještě Spartu do Ligy mistrů. Druhá skupina mu přeje úspěch a kariérní posun.

Faktem je, že Priske má na Letné, kromě skupinové fáze Ligy mistrů, splněno a jeho případný odchod by mu měli fanoušci prominout. Navázat na jeho práci bude pro jeho případného nástupce těžkým úkolem. Laťka je nastavena vysoko.

Anketa

Opustí před začátkem nového ročníku Brian Priske lavičku Sparty?
Ano
82,3 %
Ne
17,7 %
Celkem hlasovalo 1185 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz