Hlavní obsah
Sport

Slavia se nesoustředí sama na sebe, proto jen remízovala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Fotbalisté pražské Slavie za sebou mají druhé utkání v ligové fázi Evropské ligy. Po úspěšném vstupu na hřišti Ludogorce doma jen remízovali s Ajaxem 1:1.

Článek

Klub z Edenu zapsal do tabulky Evropské ligy čtvrtý bod ze šesti možných. Je otázkou, zda by před startem ligové fáze toto číslo bral všemi deseti, nebo zda cílil na vyšší počet.

Amsterdamský Ajax se dostal v Praze do vedení v 18. minutě, když penaltu po jasném faulu Zmrzlého proměnil Branco van den Boomen.

V prvním poločase to bylo ze strany sešívaných marné dobývání nizozemské branky. Za zmínku stojí snad pouze pokus Ondřeje Zmrzlého, který tak chtěl napravit svoje zaváhání z vlastního vápna.

S blížícím se závěrem prvního poločasu začaly také stoupat emoce. Důvodem byly dva, na první pohled, podezřelé zákroky v pokutovém území Ajaxu. Nejdříve byl rukou do obličeje zasažen Prebsl, následně byl při rohovém kopu stažen k zemi Chytil. Lotyšský rozhodčí Treimanis ale zůstal v obou případech klidným, do utkání v těchto momentech nezasáhl ani videorozhodčí.

Sešívaným chyběla větší síla v ofenzivní části. Po příchodu Chorého začalo mířit do soupeřova pokutového území mnoho centrů. Jeden z nich právě bývalý plzeňský útočník proměnil v gól.

Slavia byla ve druhém poločase jasně lepší, silnější na míči, dominantnější. Hosté navíc přišli o vyloučeného Baase. Jenže český zástupce už, vyjma skryté střely Chytila ještě za stavu 0:1, pořádně hostujícího brankáře neprověřil.

Ajax si už remízový bod vzít nenechal, po vyloučení se zaměřilo na defenzivní část a chvílemi až na úsměvné zdržování.

Slavia nezvládla emoce, opět

A jsme u problému, proč má Slavia jen čtyři body, a ne šest. Proč je Slavia v Evropské lize, a ne v Lize mistrů. Utkání totiž připomínalo domácí utkání sešívaných s francouzským Lille.

Také franouzský klub si hlídal postupový výsledek zdržovací taktikou. To samé předvedl ve čtvrtek večer také Ajax. Dalším problémem byly výkony rozhodčích v obou duelech. Nelze říct, že by Slavii poškodili, ale sešívaní se nedokázali poprat s některými výroky sudích.

Dva faktory, které způsobily konečné neúspěchy v obou duelech. Sešívaní se na evropské scéně nesoustředí na své výkony, a tím přišli o body a možná i postup do nejprestižnější klubové soutěže. Nechali se snadno rozhodit.

Je jasné, že emoce pracují, snaha se hráčům také upřít nelze. Jenže velký klub si musí s takovými momenty poradit. Je ale vidět respekt soupeřů, když v Edenu musí zdržovat.

Nevzniká problém na střídačce?

Diskuzi může rovněž rozpoutat téma chování trenérského štábu pražské Slavie. Realizační tým klubu z Vršovic možná patří mezi nejtrestanější z celé české ligy. Jindřich Trpišovský, Zdeněk Houštecký, Pavel Řehák či Stanislav Vlček. Ti už za své působení na lavičce sešívaných posbírali mnoho žlutých i červených karet. Právě druhý jmenovaný, Zdeněk Houštecký, je posledním potrestaným členem realizačního týmu. Po urážkách rozhodčích v zápase s Plzní obdržel trest na čtyři utkání.

Otázkou je, jaký trest to ve skutečnosti je. Střídačky jsou v Edenu umístěni v blízkosti VIP tribuny, kde se nachází zbytek realizačního týmu a v dalších domácích zápasech i právě potrestaný Houštecký.

Nutno podotknout, že při utkání s Ajaxem byl na střídačce Slavie poměrně klid, v evropských pohárech pravděpodobně z důvodu respektu k sudím a možných větších trestů?

V Edenu by se tedy měli zaměřit na tyto problémy. Na střídačce udržet emoce a na hřišti se soustředit jen na svůj výkon.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz