Hlavní obsah
Sport

Sešívaní v Evropské lize: Postup povinnost, doma musí bodovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Fotbalisté pražské Slavie úspěšně vstoupili do ligové fáze Evropské ligy. Po vítězství v Bulharsku se nyní představí poprvé na domácím stadionu. Touží napodobit sedmnáct let starý úspěch.

Článek

Fotbalistům Slavie se v letošní sezóně nepodařilo probojovat do hlavní fáze Ligy mistrů. V Edenu se musí smířit s účastí v Evropské lize. Los přiřadil sešívaným zvučné soupeře, ale také týmy, proti kterým by český zástupce měl bodovat.

První krok splněn

Prvním soupeřem sešívaných byl bulharský mistr, Ludogorec Razgrad. Mužstvo, které ve své zemi získalo třináct mistrovských titulů v řadě, na hráče Slavie vlétlo, Pražané ale úvodní nápor přežili a následně patřilo utkání již jim. Vítězstvím 2:0 získalo do tabulky cenné, ale především důležité tři body.

Návrat Ajaxu

Druhým soupeřem bude nejúspěšnější klub Nizozemska, AFC Ajax. Klub z Amsterdamu, který poslední titul získal v roce 2022, nezažívá zrovna povedené roky. Konečné 5. místo v uplynulé sezóně bylo něco, na co v Amsterdamu nejsou zvyklí. Na návrat mistrovského titulu to prozatím nevypadá ani v letošní sezóně. Do vzájemného duelu bude vstupovat Slavia v roli mírného favorita.

Co očekávat od vzájemného duelu? Pro sešívané to bude těžší oříšek, než byl Ludogorec, ale i tak by mělo domácí prostředí pomoci k zisku dalších bodů. Před sedmnácti lety, ještě na stadionu na Strahově, slavil po výhře 2:1 postup do Ligy mistrů. Nyní by se měly oslavit 3 body. TIP: Sla - Ajax 2:1

Baskicko čeká

Dalším soupeřem bude aktuálně pátý tým španělské LaLigy, Athletic Bilbao. Tým je známý především tím, že přiváděl hráče, kteří pocházeli z Baskicka. Postupně se toto pravidlo zmírňovalo, a tak nyní hráčům stačí baskický původ alespoň jednoho z rodičů. Slavii nečeká na více než padesátitisícovém stadionu nic snadného.

Co očekávat od vzájemného duelu? Favoritem utkání bude španělský zástupce, ale od sešívaných nečekejte, že budou pouze bránit. Španělé budou muset pro výhru vynaložit velké úsilí. TIP: Bil – Sla 2:1

Slavistická invaze do Německa

S početnou podporou mohou sešívaní počítat v listopadovém utkání ve Frankfurtu. Proti německému zástupci už nastoupila plzeňská Viktoria, která dokázala na hřišti favorita bodovat, když srovnala stav z 1:3 na konečných 3:3.

Co očekávat od vzájemného duelu? Plzeň ukázala, že se proti účastníkovi Bundesligy dá hrát. Při vší úctě k Viktorii, Slavia je kvalitně o trochu dál, a tak by Frankfurt mohla potrápit daleko více. A šest branek jako proti Plzni? Tolik asi ne, ale nuda to rozhodně nebude. TIP: Fra – Sla 2:2

José opět v Praze

Portugalský stratég opět vyrukuje proti Slavii. Do našeho hlavního města tentokrát přijede s tureckým Fenerbahce. Poslední měření sil obou týmu před dvěma lety nabídly gólově bohaté duely. Přes tureckého giganta postoupili sešívaní v play-off Konferenční ligy po dvou shodných výhrách 3:2.

Co očekávat od vzájemného duelu? Do třetice všeho dobrého? Od Mourinha nečekejte zaparkovaný autobus před velkým vápnem. Vyprodaný Eden se má nač těšit. Těšte se na emoce, ale především góly. TIP: Sla – Fen 3:2

Poslední body v roce 2024

Posledním soupeřem v tomto kalendářním roce bude belgický Anderlecht. Nejúspěšnější belgický klub, který ve své zemi slavil 34 mistrovských titulů, se v minulé sezóně málem vrátil na výsluní, ale další titul do sbírky těsně nepřidal. Po předchozích průměrných sezónách to byl ale opět vydařený ročník RSCA.

Co očekávat od vzájemného duelu? Pokud si sešívaní udrží aktuální formu, měli by belgického zástupce porazit. Do prosince ještě nějaká doba zbývá, momentálně by ale jakákoliv bodová ztráta byla zklamáním. TIP: Sla – And 2:0

Řecké peklo

Posledním venkovním duelem v ligové fázi Evropské ligy bude zápas na stadionu řeckého PAOK Soluň. Úřadující řecký šampion se na českého zástupce dobře připraví, pomůže mu určitě i pekelná atmosféra. V silách sešívaných ale určitě bude ji utišit. Pokud se Slavie bude soustředit pouze na svůj výkon, může uspět.
Co očekávat od vzájemného duelu? PAOK Pražanům svědčit nebude. Atmosféra vybičuje domácí hráče k výbornému výkonu. První ostrý start v novém roce tak dopadne smolně. TIP: PAOK – Sla 1:0

Tentokrát do Edenu, ne na Letnou

A už je opět v Praze. Švédský klub Malmö si zvykl spíše na zápasy na stadionu Sparty, na konci ledna si vyzkouší hřiště a atmosféru v Edenu. Sparta Malmö letos dvakrát porazila, budou se ale rady a zkušenosti předávat do Edenu?

Co očekávat od vzájemného duelu? I druhé pražské S si se švédským klubem poradí. Sešívaní tak zapíšou poslední tři body do tabulky, které by měly stačit k postupu. Zda to bude stačit na přímý postup do osmifinále, toť otázkou. TIP: Sla – Mal 2:0

Predikce

Dle predikcí čeká Slavii vydařená účast v ligové fázi Evropské ligy. Do tabulky by mohla zapsat až 16 bodů. Důležité bude zvládnout domácí utkání s Anderlechtem a Malmö, jakýkoliv bodový zisk z hřišť soupeřů bude velkým plusem.

Anketa

Jak dopadne Slavie v ligové fázi Evropské ligy?
Postoupí přímo do osmifinále
44,4 %
Postoupí přímo do šestnáctifinále
44,4 %
Nepostoupí do vyřazovací části
11,2 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz