Hlavní obsah
Sport

Slováci ukázali, jak se má bojovat. Favorité se nadřeli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

První kolo letošního fotbalového Eura je minulostí. Všechny týmy za sebou mají první utkání ve skupinách.

Článek

Bez větších komplikací vstoupilo do šampionátu domácí Německo. Ve skupině smrti si smlslo Španělsko na Chorvatsku. Skupina E přinesla překvapivé výsledky.

Skupina A

V zahajovacím duelu letošního evropského šampionátu proti sobě postavil domácí Německo a reprezentanty Skotska. Kdo čekal opatrný úvod utkání a nervozitu na straně domácích, ten se hluboce mýlil. Němci se do svého soupeře pustili od samého začátku a dominantním výkonem převálcovali svého soupeře poměrem 5:1.

Ve druhém utkání skupiny splnilo roli favorita Švýcarsko, které porazilo Maďarsko 3:1. Skupina A tak přinesla v úvodních dvou duelech hned 10 branek, jen tak dál.

Skupina B

Skupina smrti, ve které se proti sobě postaví těžké váhy, Španělsko, Itálie, Chorvatsko a nevyzpytatelná Albánie.

První duel skupiny B proti sobě postavil Španělsko a Chorvatsko. O vítězi utkání bylo rozhodnuto už po úvodních 45 minutách, ve které Španělé třikrát skórovali. Druhá půle přinesla pouze neuznanou branku Chorvatů. Na úvod skupiny překvapivě jasný výsledek, ale při pohledu na statistiky utkání, Chorvaté za svým soupeřem nezaostávali.

Jako trpaslíkem mezi obry si musí připadat v této skupině Albánci. V úvodním duelu se postavili Italům. Snový začátek pro Albánii přinesl nejrychlejší gól v historii Eura, Nedim Bajrami se prosadil už po 23 vteřinách. Favorit ale brzy vývoj utkání otočil a v 16. minutě již vedl 2:1. Na další branku čekali fanoušci marně. Obhájce titulu zvládl vstup do turnaje a zapsal jubilejní stou výhru v systému evropských šampionátů.

Skupina C

První překvapivý výsledek přišel na úvod C skupiny. Dánsko, semifinalista posledného Eura, získal pouze bod v utkání se Slovinskem. Když se v 17. minutě prosadil Christian Eriksen, nic nenasvědčovalo tomu, že by ve Stuttgartu došlo k nějakému překvapení. Studená sprcha pro Dány přišla v 77. minutě, kdy se prosadil tečovanou střelou Erik Janža, bývalý hráč plzeňské Viktorie.

Favoritem této skupiny byla a je Anglie. Ta opět vstoupila do turnaje nejtěsnější možnou výhrou. Jediným střelcem se v utkání se Srbskem stal Jude Bellingham. V dalších duelech musí kolébka fotbalu ale přidat.

Skupina D

Pouze do osmifinále došlo na posledním Euru Nizozemsko. Letos touží po úspěchu. Vstup do turnaje zvládlo, když porazilo 2:1 Polsko. Polákům chyběla největší hvězda, Robert Lewandowski do utkání nezasáhl a jen z lavičky sledoval pvodní branku, kterou vstřelil Adam Buksa. Jenže Holanďané stihli do polačasu vyrovnat a 7 minut před koncem rozhodl o vítězství favorita Wout Weghorst.

Druhým adeptem na postup ze skupiny, a také na vítězství v celém turnaji, je Francie. Ta zapsala do tabulky úvodní 3 body za výhru 1:0 nad Rakouskem. Jediným střelcem zápasu se stal nešťastně rakouský obránce Maximilian Wober, který smolně nasměroval balón do vlastní sítě.

Skupina E

Dva překvapivé výsledky přinesl začátek skupiny E.

S chutí si v prvním duelu na šampionátu zastřílelo Rumunsko, které porazilo Ukrajinu jasně 3:0. Úvodní branku duelu vstřelil, pro české fanoušky dobře známý, Nicolae Stanciu. Mezi 53. a 57. minout se Rumuni prosadili ještě dvakrát a bez problémů si dokráčeli pro první 3 body.

Paní Štěstěna stála při Slovensku v úvodním duelu skupiny proti Belgii. Slováci se dostali do vedení hned v úvodu utkání, kdy se prosadil Ivan Schranz. Belgie, která opět přivezla hvězdnou sestavu, se v utkání prosadila hned dvakrát. V obou případech to byl Romelu Lukaku. Ale ani jednu branku VAR neuznal, a tak Slováci dokráčeli k překvapivému, ale zaslouženému zisku. Úspěchu šli Slováci naproti a výkony Stanislava Lobotky a Dávida Hancka byly naprosto fenomenální.

Skupina F

Ve velmi zajímavém utkání se v úvodu poslední skupiny střetlo Turecko s nováčkem Eura, Gruzií. Oba týmy na sebe upozornily a pro zbylé dva týmy skupiny F budou nepříjemnými soupeři.

Závěr prvního kola Eura patřilo České republice a Portugalsku. Favorit této skupiny byl v utkání jasně lepším týmem, ale jako první udeřilo Česko. Portugalsko si ale nakonec dokráčelo pro 3 body, když o svém vítězství rozhodlo v 92. minutě utkání. Čeští fotbalisté inkasovali dvě smolné branky, ale výsledek je ještě milosrdným.

2. kolo

středa 19.06. od 15:00 Chorvatsko - Albánie

středa 19.06. od 18:00 Německo - Maďarsko

středa 19.06. od 21:00 Skotsko - Švýcarsko

čtvrtek 20.06. od 15:00 Slovinsko - Srbsko

čtvrtek 20.06. od 18:00 Dánsko - Anglie

čtvrtek 20.06. od 21:00 Španělsko - Itálie

pátek 21.06. od 15:00 Slovensko - Ukrajina

pátek 21.06. od 18:00 Polsko - Rakousko

pátek 21.06. od 21:00 Nizozemsko - Francie

sobota 22.06. od 15:00 Gruzie – Česká republika

sobota 22.06. od 18:00 Turecko - Portugalsko

sobota 22.06. od 21:00 Belgie - Rumunsko

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz