Hlavní obsah
Sport

Kdo na Euru překvapí? Češi to nejsou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Evropský fotbalový šampionát, který se letos koná v Německu, začíná už 14. června. Mezi evropskou elitou nechybí ani česká reprezentace.

Článek

Sotva skončí oslavy titulu světových šampionů, který na letošním mistrovství světa získali čeští hokejisté, začne v sousedním Německu evropský fotbalový šampionát. Po čtyřech letech tak na sebe opět narazí nejlepší týmy starého kontinentu.

Před fotbalovými fanoušky je měsíc bohatého fotbalového programu. V deseti německých městech změří síly nejlepší evropské týmy, ze kterých vzejde nový evropský šampion. Titul budou v Německu obhajovat fotbalisté Itálie, kteří před čtyřmi lety porazili ve finále Anglii v penaltovém rozstřelu, do kterého se šlo po nerozhodnutém stavu 1:1.

Jednou ze zajímavostí německého šampionátu je to, že na čtyřech z deseti stadionů se v letošní sezóně nehrála nejvyšší německá soutěž, Bundesliga. Němci hlásí naprostou připravenost, stejně tak diváci, kteří měli o vstupenky opět enormní zájem. Velký zájem byl samozřejmě také mezi českými fanoušky. I ti si museli počkat, zda budou mezi šťastlivci a dostanou se přímo na stadiony.

Český tým vyzve ve skupině F postupně Portugalsko, Gruzii a Turecko. Favoritem skupiny jsou hráči Portugalska. O druhé přímé postupové místo by měli změřit síly Češi a Turci. Postoupit ze skupiny se dá ještě z místa třetího, ale o tom, kdo postoupí z třetího místa do osmifinále, rozhodne minitabulka týmu z třetích pozic. Čtyři nejlépe umístěné týmy ze třetích míst postupují. Premiéra na evropském šampionátu čeká Gruzii, která si účast v Německu zajistila jako jedna z posledních.

Favorit Eura? Těžká volba

Mezi již tradiční favority evropského šampionátu se řadí výběry Německa, Španělska, Itálie, Anglie, Francie, Belgie či Portugalska.

Německo, které v posledních zápasech/měsících příliš nepřesvědčovalo svými výkony, bude spoléhat především na výhodu domácího prostředí a také na hratelnou skupinu A, ve které narazí na Skotsko, Maďarsko a Švýcarsko.

Naopak ve skupině B to bude řežba. Španělsko, Chorvatsko, Itálie a nevyzpytatelná Albánie svedou napínavé souboje. Tato skupina, skupina smrti, pošle domů jednoho z favoritů. Věřím totiž, že Albánie potrápí všechny své soupeře a některého obere i o důležité body.

Skupinu C by měla ovládnou Anglie, která v ní narazí ještě na Slovinsko, Dánsko a Srbsko.

Dva jasné favority má skupiny D. První dvě postupová místa by měli obsadit Francouzi a Nizozemci. Polsko s Rakouskem na dva silné protivníky mít nebudou.

Ve skupině E nastoupí sousední Slovensko s Ukrajinou, Rumunskem a Belgií. Favoritem skupiny je Belgie, která čeká na velký evropský úspěch, i když k tomu měla v posledních letech skvělou generaci fotbalistů. O další postupové místo to budou vyrovnané boje a všechny tři zbylé týmy mají šanci na postup.

Poslední skupinou je skupina F, ve které bude hrát česká reprezentace.

Kdo překvapí?

Že bychom se dočkali velkého překvapení a evropský titul by získal někdo, s kým se nepočítalo? Tak to ne, tento scénář nehrozí. Titul získá opět někdo z TOP evropských týmů.

V základních skupinách ale bude zajímavé sledovat především skupinu B, ve které věřím v překvapení. Albánie neskončí na 4. místě a domů tak pojede jeden z favoritů.

Připravte se, měsíc fotbalové zábavy se pomalu, ale jistě blíží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz