Hlavní obsah
Sport

Soupeři se pokusí překvapit pořadatele šampionátu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Fotbalový evropský šampionát začíná v sousedním Německu už v pátek 14. června. Fanouškům začne měsíc pravé fotbalové zábavy.

Článek

Společně se v jednotlivým článcích podíváme na základní skupiny letošního evropského šampionátu. Dnes začneme první skupinou, skupinou A.

Skupina A

V pátek 14. června ve 21 hodin to začne. Úvodní zápas letošního evropského fotbalového šampionátu začne na stadionu v Mnichově a proti sobě se postaví domácí Německo a Skotsko.

Německo je pasováno na jednoho z favoritů turnaje, ne ale na úplně toho největšího. Němci se v posledních zápasech spíše trápí a do domácího šampionátu rozhodně nevstupují v nejlepší formě. I tak ale zůstávají favoritem skupiny A, i když na jejich naprostou dominanci bych nevsázel. Domácí tým by ale měl získat jedno ze dvou postupových míst do vyřazovací části šampionátu.

Soupeři budou, kromě Skotska, ještě Švýcarsko a Maďarsko.

Skotsko si zahraje na svém čtvrtém šampionátu. Na tom posledním, před čtyřmi lety, získalo pouze jeden bod a v základní skupině obsadilo poslední příčku. Skotové byli v základní skupině soupeřem také českého týmu, kterému podlehli 0:2. Určitě si vzpomenete na krásnou branku Patrika Schicka. Jediný bod získali za remízu 0:0 proti Anglii.

Na letošní šampionát se Skotsko probojovalo z kvalifikační skupiny A, ve které obsadilo, za vítězným Španělskem, 2. místo.

Švýcarsko bude chtít navázat na, pro ně, úspěšný šampionát z roku 2021 (Euro 2020). Po postupu z třetího místa základní skupiny, vyřadili Švýcaři v osmifinále jednoho z favoritů turnaje, Francii. Stopku vystavilo ve čtvrtfinále Španělko, které postoupilo po penaltovém rozstřelu.

Stejně jako Skotsko, tak i Švýcarsko postoupilo na letošní turnaj z druhého místa kvalifikační skupiny I, když před sebou nechalo pouze Rumunsko.

Outsiderem skupiny A by mělo být Maďarsko. Třetí účast v řadě na finálovém turnaji si Maďarsko zajistilo vítězstvím v kvalifikační skupině G. Na posledním šampionátu vypadlo už v základní skupině, ale není se čemu divit. Los se s Maďary nemazlil, a do skupiny mu přisoudil Francii, Německo a Portugalsko. I tak ale Maďaři dokázali získat dva body, za remízy s Francií a Německem.

Predikce

Při pohledu na soupisky týmů skupiny A je jasné, že Němci by měli skupinu ovládnout.

Německo postoupí z prvního místa skupiny, ale nezíská plný počet 9 bodů.

Druhé postupové místo získá Švýcarsko. Třetí skončí Skotsko, které bude čekat, zda mu bude stačit bodový zisk k postupu do vyřazovací části turnaje. Po základní skupině se s turnajem opět rozloučí Maďarsko.

1. Německo

2. Švýcarsko

3. Skotsko

4. Maďarsko

Program

14. června od 21:00

Německo – Skotsko (Allianz Arena, Mnichov)

15. června od 15:00

Maďarsko – Švýcarsko (RheinEnergieStadion, Kolín nad Rýnem)

19. června od 18:00

Německo – Maďarsko (MHPArena, Stuttgart)

19. června od 21:00

Skotsko – Švýcarsko (RheinEnergieStadion, Kolín nad Rýnem)

23. června od 21:00

Švýcarsko – Německo (Waldstadion, Frankfurt nad Mohanem)

23. června od 21:00

Skotsko – Maďarsko (MHPArena, Stuttgart)

Anketa

Postoupí domácí Německo z prvního místa?
Ano
46,7 %
Ne
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz