Hlavní obsah
Sport

Sparta před důležitou sezónou oslabila a zapomněla na posílení kádru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Úřadujícího českého mistra čeká sezóna, ve které bude cílit na třetí titul v řadě. Ten by navíc znamenal i účast v hlavní fázi Ligy mistrů v roce 2025.

Článek

Uspět v evropských pohárech, získat třetí titul v řadě a pomýšlet na úspěch v domácím poháru. Fotbalovou Spartu čeká další těžký ročník, ve kterém bude na klub vyvíjen obrovský tlak.

Pod dvěma tituly v řadě je podepsán dánský lodivod Brian Priske. Jenže to, co si sparťanský fanoušek nepřál, se stalo skutečností. Priske je pryč, Spartu čeká nová éra. Éra bez trenéra, který vrátil na Letnou radost ze hry, výhry, fanoušky, ale především trofeje. Nabídce z nizozemského Feyenoordu nešlo odolat, a tak své zkušenosti bude Priske nyní předávat v Rotterdamu.

Odchod Priskeho se dal očekávat, stejně tak odchod kapitána Ladislava Krejčího. Dvě osoby, které byly hlavní tváří sparťanského znovuzrození a symboly posledních úspěchů.

Letnou dále opustili spíše mladší hráči hrající za rezervní tým, mezi hráče A-týmu, který změnil působiště, je ještě Adam Karabec, který zkusí štěstí v německém Hamburku, účastníka druhé Bundesligy.

Lavičce bude šéfovat Lars Friis, bývalý asistent Briana Priskeho. I on je podepsán pod úspěchy letenských, ale je otázkou, zda zvládne roli hlavního trenéra.

Dlouho se čekalo, jak jednání Sparty s Feyenoordem dopadnou. Odejde Priske sám, s Friisem, kdo by tím pádem vedl Spartu? Otázek bylo mnoho, nakonec Friis zůstal.

Nabízí se ale i další otázky, i do budoucna. Chtěl Friis v Praze zůstat? Neměl zájem o další kariérní krok směrem k holandské Eredivisie? A co kdyby se Priskemu v Nizozemsku nedařilo, nebude chtít svůj úspěšný trenérský štáb ze Sparty mít zpátky pospolu?

Friise nečeká nic jednoduchého, především i s ohledem na aktuální kádr letenských. Co se týká posil, z Rapidu Bukurešť přišel jen Ermal Krasniqi. Věkově zapadá do konceptu posledních příchodů, ale zda se stane opravdu posilou, to ukáže až čas. Návrat Jakuba Peška či další smlouva pro Davida Pavelku? To sparťanské fanoušky ze židlí rozhodně nezvedlo.

V kancelářích letenského stadionu je ale i nadále zcela jistě rušno. Sparta musí svůj kádr posílit, jinak cesta k úspěchům bude trnitější, než se nyní předpokládá. Po úspěšné sezóně a účasti některých hráčů na evropském šampionátu, je zájem i o další sparťany. Dotazy chodí na brankářskou jedničku Petera Vindahla či beka Martina Vitíka. Po Euru navíc může být zájem o Haraslína, Birmančeviče či Laciho.

Ligová sezóna se blíží, stejně tak první utkání ve druhém předkole Ligy mistrů. Na Spartě toho musí ještě spoustu vyřešit. Přípravný kemp může klubovému vedení hodně napovědět. Na odchody z Letné to v danou chvíli už nevypadá, tábor sparťanských fanoušků vyhlíží už jen posily, které budou před náročnou sezónou hodně potřeba. Vidina účasti v hlavní fázi Ligy mistrů, kterou si ligový šampión blížící se sezóny zajistí, je více než lákavá. Do klubové pokladny by přitekla nemalá částka, Proto je nyní vhodné investovat. Návratnost může přijít velmi brzy.

Anketa

Získá fotbalová Sparta v sezóně 2024/2025 třetí titul v řadě?
Ano
54,7 %
Ne
45,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1299 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz