Hlavní obsah
Sport

Spartu čekají po senzačním startu těžké písemky. Kdy získá další body?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Fotbalisté pražské Sparty jsou po devatenácti letech zpět mezi fotbalovou smetánkou. V hlavní fázi Ligy mistrů narazí na evropské giganty.

Článek

Snový začátek už mají letenští za sebou. O takovém startu se jim možná ani nesnilo. V prvním utkání hlavní fáze nejprestižnější klubové soutěže porazili na letenském stadionu rakouský Salzburg 3:0. Náhoda? Ani omylem. Sparta předvedla skvělý výkon a po zásluze sebrala všechny body.

Soupeř s čichem na góly

Soupeřem číslo dva bude účastník německé Bundesligy, VfB Stuttgart. Bundesligový zástupce prožil skvělou uplynulou sezónu, obsadil konečné druhé místo, za sebou nechal i do té doby dominantní Bayern Mnichov. Sparta se musí připravit na ofenzivní sílu domácích.

Co očekávat od vzájemného duelu? Po ligovém výbuchu s Olomoucí má Sparta co napravovat. Před blížícím se derby ale není Stuttgart zrovna soupeř na rozehrání. Ale kde jinde se vrátit na vítěznou vlnu, než na evropské scéně? Tady to ale nebude. TIP: VfB – ACS 3:1

Haaland prověří obranu Sparty

Vrchol roku 2024 čeká Spartu 23. října. Utkání na stadionu Manchesteru City bude dalším splněným přáním a snem hráčů a příznivců letenských. Šest titulů z posledních sedmi sezón anglické Premier League hovoří za vše. Hledání favorita utkání? Zbytečná námaha. Sparta může jen překvapit.

Co očekávat od vzájemného duelu? V letošním roce už Sparta změřila síly s dalším anglickým velkoklubem. Duely s Liverpoolem dopadly pro Spartu až příliš krutě, anebo ještě milosrdně (1:5 a 1:6)? Bod by byla zázrak, spíš je otázkou, jak dlouho se podaří Spartě udržet nerozhodný stav. TIP: Man – ACS 4:0

Šance na body

Pokud chce Sparta myslet na postup, musí ve čtvrtém utkání naplno bodovat. Na domácím stadionu přivítá francouzský Brest, pro kterého je účast v evropských pohárech historickou událostí. V uplynulé sezóně zažil klub obrovský vzestup. V sezóně 2022/2023 skončil v Ligue 1 ještě na 14. místě, v minulé sezóně z toho ale bylo konečné 3. místo a přímý postup do Ligy mistrů. V aktuálním ročníku je to ale opět znovu trápení.

Co očekávat od vzájemného duelu? Do tohoto utkání půjdou letenští s vědomím, že musí vyhrát. Otázkou ale bude, zda Sparta zvládne náročný program. Během čtrnácti dnů totiž narazí na Manchester City, Plzeň, Ostravu, a nakonec na Brest. TIP: ACS – Brest 2:1

Friis x Simeone

První evropský velkoklub se v rámci Ligy mistrů představí na Letné na konci listopadu. Friisovu družinu prověří výběr bouřliváka Diega Simeoneho. Atlético Madrid patří tradičně mezi TOP španělské kluby a na sparťanském trávníku se představí v roli jasného favorita.

Co očekávat od vzájemného duelu? Španělský klub se může pyšnit kvalitní defenzívou. Letenští moc šancí mít nebudou, pokud se dostanou k ohrožení branky, musí skórovat. TIP: ACS – AtM 0:2

Bude u toho ještě Priske?

Poslední utkání na evropské scéně v tomto kalendářním roce sehrají fotbalisté Sparty na stadionu De Kuip v Rotterdamu. Feyenoord, který před letošní sezónou převzal bývalý sparťanský trenér Brian Priske, neprožívá zrovna nejlepší období. Exsparťanský úspěšný trenér udělal po svém nástupu několik změn a tým, který pod předchozím trenérem Arne Slotem, se rázem trápí. Fanoušci volají po konci trenéra Priskeho, zda vydrží na lavičce až do vzájemného duelu, je nyní ve hvězdách.

Co očekávat od vzájemného duelu? Sparťané si jistě přejí, aby byl při vzájemném duelu stále na lavičce soupeře. Do poloviny prosince ještě zbývá dost času, vedení Feyenoordu rozhodně nestrpí tak dlouhé trápení svého klubu. Pokud se výkony nezlepší, povede už klub proti Spartě někdo jiný. TIP: Fey – ACS 2:2

Domácí rozlučka

Poslední domácí utkání v hlavní fázi Ligy mistrů čeká Spartu proti milánskému Interu. Oba týmy na sebe narazily naposledy v roce 2016, Sparta tehdy svého soupeře na domácím stadionu porazila 3:1. Italského mistra může překvapit, ale kvalita je rozhodně na straně soupeře.

Co očekávat od vzájemného duelu? Pro Spartu to bude první ostrý test v kalendářním roce 2025. Otázkou tedy je, v jaké formě se po zimní přípravě vrátí. Inter ze zápasového tempa nevypadne, i to bude jeho výhoda. TIP: ACS – InM 1:3

Německý kontra český šampion

Evropskou tour hlavní fází Ligy mistrů zakončí Sparta na půdě úřadujícího německého mistra. V Leverkusenu se dají očekávat brankové hody. Zatím není vůbec jasné, o co oba soupeři budou hrát, zda o postup či jen o čest a finanční odměnu za bodový zisk.

Co očekávat od vzájemného duelu? Góly, tady se rozhodně nebude hrát na 0:0. Dle predikcí to vypadá, že Sparta už na postup myslet nebude, a tak si bude chtít utkání na hřišti německého mistra užít. Za zády bude mít jistě početnou fanouškovskou podporu, kterým bude chtít dopřát maximální fotbalový zážitek. Jen pozor na góly Bayeru v závěrečných minutách. TIP: Lev – ACS 3:2

Predikce

Pro Spartu je návrat do nejprestižnější klubové soutěže velkým úspěchem. Úvodní výhra nad rakouským Salzburgem ji pomohla nejen psychicky. Užít si, ale neudělat ostudu proti evropským gigantům, a zkusit obrat o body (pro Spartu) hratelnější soupeře. Na postup do další fáze to ale bohužel nebude.

Anketa

Jak dopadne Sparta v hlavní fázi Ligy mistrů?
Postoupí přímo do osmifinále
6,4 %
Postoupí do šestnáctifinále
79,4 %
Nepostoupí do dalšího kola
14,2 %
Celkem hlasovalo 344 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz