Hlavní obsah
Internet a technologie

Okamura jako člen 80s boybandu. Takhle se dělá grafika Šťastného pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šťastné pondělí

Základy grafiky pro Šťastné pondělí.

Jak vzniká Šťastné pondělí? Kolik práce se musí udělat, aby byl nový díl v pondělí v 8:00 připravený? Na to odpovíme tady na blogu. Dnes vám náš grafik MAGION149 ukáže, jak se tvoří šťastné koláže.

Článek

Vždy když se ve čtvrtek odpoledne dotočí Šťastné pondělí, tedy když Jindřich Šídlo odříká napsaný scénář, začnou práce na druhém, paralelním scénáři - na tom vizuálním. Producent Ondřej, režisér Petr a grafik David aka MAGION149 nad ním tráví často celý zbytek čtvrtka i pátek.

V podstatě je potřeba vepsat do znění textového scénáře poznámky, kde má být jaká grafika, jaký pohyb vizuálních prvků, zkrátka co má být vidět na obraze, když Jindřich zrovna říká, co říká.

Vizuálním scénářům se, stejně jako těm textovým, snažíme dávat nějakou jednotící linku. V aktuálním díle Šťastného pondělí jsou třeba první dámy vyobrazeny jako figuríny. A v grafice, kterou vám ukážeme v tomhle blogu, jsme zase pojili politiky do vizáže boybandů 80. let.

Foto: Šťastné pondělí

Tomio Okamura jako popová hvězda, 1. část

Na začátku je vždy nutné vybrat ideální základovou fotku. Mnohdy se stane, že najdeme nějakou absolutně fantastickou, ale je vyfocená ve špatném úhlu nebo ve špatné kvalitě. V takovém případě máme smůlu. Hledání jedné fotky přitom někdy zabere hodiny.

V tomhle případě jsme měli ideální tělo, na které bylo potřeba naroubovat příhodnou hlavu (všimněte si, že ta spodní hlava je v porovnání s tělem málo natočená) a na tu zase vlasy. Často je to metoda pokus-omyl, až to nakonec vyjde.

Foto: Šťastné pondělí

Tomio Okamura jako popová hvězda, 2. část

V tomhle případě jsme ukradli vlasy Patricku Swayzemu. Mimochodem, ořezávání vlasů je vždycky ta úplně nejhorší část každé koláže.

Následně přidáte ještě detaily jako tady cigaretu a náušnici. A výsledná podoba je na světě.

Foto: Šťastné pondělí

Tomio Okamura jako popová hvězda, 3. část

Samozřejmě že výsledná koláž nemusí vypadat věrohodně. Vlastně je občas lepší, aby diváci okamžitě poznali, že to je fotomontáž, protože pak poznají i to, že některé fotografie jsou pravé a neupravené (i když nám pak stejně nevěří, že jsme si ty fotky nevyrobili sami).

No a takhle to vypadá kompletně hotové.

Foto: Šťastné pondělí

Tomio Okamura jako popová hvězda, výsledek

Anketa

Co myslíte, kolik grafik (včetně jednoduchých ořezů i náročných ručně malovaných ilustrací) obsahuje jeden díl Šťastného pondělí?
20
10,5 %
50
3,5 %
80
24,4 %
120
61,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Nezapomeňte se podívat na poslední letošní díl Šťastného pondělí o partnerkách a partnerech prezidentských kandidátů a kandidátek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz