Hlavní obsah
Umění a zábava

Otevřený vztah na měsíc? Začíná erotické objevování plné touhy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheMovieDatabase

30 dní touhy

První díl seriálu 30 dní touhy si můžete zdarma přehrát na Stream.cz nebo jednoduše i v tomto článku.

Článek

Žít bok po boku s jedním partnerem či partnerkou může být pro některé frustrující. Mnohé páry se proto uchylují k otevřeným vztahům. V nich si dopřávají volnost s výběrem sexuálních partnerů. Přesně k takovému kroku se uchýlili i hlavní hrdinové v seriálu 30 dní touhy, který vyhrál diváckou cenu na festivalu Seriencamp.

Zeno (Simon Steinhorst) a Freddy (Linda Blümchen) tvoří pár od svých 15 let a nikdy nezažili jiný vztah ani sex. Nyní, ve svých téměř třiceti letech, se rozhodnou pro odvážný experiment. Po dobu 30 dní budou prožívat erotická dobrodružství s kýmkoli jiným.

Ústřední dvojice je vykreslena sympaticky. Jejich chemie funguje a oba herci přinášejí do svých rolí potřebnou autenticitu. Blümchen zprostředkovává nejistoty postavy Freddy skrze jemné detaily a mimiku. Oproti tomu Steinhorstovo ztvárnění Zena působí dojmem lehce zmateného, ​​ale odhodlaného partnera, který do experimentu vstupuje spíše z podpory své přítelkyně než ze skutečné touhy po změně.

Foto: TheMovieDatabase

30 dní touhy

Seriál je vizuálně dobře zpracován. Nechybí mu příjemné estetické nasvícení ani intimní scény, během nichž se střídají nepříjemné nebo trapné pocity. Režisérské duo Bartosz Grudziecki a Pia Hellenthal si pohrává s humorem se zvláštním citem pro absurditu mezilidských situací. Sexuální scény se nesou ve znamení lehkosti, někdy působí hravě, jindy napjatě a nejednou se dostávají na hranici trapnosti.

Přestože seriál zvládá pracovat s tématem otevřených vztahů relativně vkusně a bez zbytečné vulgarity, jeho pokus o hlubší reflexi a dopad na moderní vztahy působí spíše povrchně. Téma rozhodnutí se mezi nekonečnými možnostmi a strachem, že nám něco unikne, je zajímavé, ale jeho zpracování zůstává na povrchu a nedostává se mu potřebné hloubky.

Foto: TheMovieDatabase

30 dní touhy

Ačkoli seriál nabízí nezapomenutelné momenty a několik výrazných vedlejších postav, zůstává výsledný dojem poněkud rozpačitý. Místo hluboké analýzy se děj často utápí v banalitě a jeho snaha o filozofickou rovinu neustále naráží na plytkost scénáře.

Foto: TheMovieDatabase

30 dní touhy

30 dní touhy zaujme především hereckými výkony a vizuálním zpracováním, ale ve snaze o sociální kritiku a hlubší reflexy moderních vztahů selhává. Seriál se pokouší prozkoumat téma svobody a otevřených vztahů, ale místo důkladného rozboru často sklouzává k povrchnímu klišé.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 7/10

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz