Hlavní obsah
Lidé a společnost

Quido je oříšek pro odvážné. Týraný pejsek čeká na nový domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Šetlík, Packa pro útulkáče

Quido hledá nový domov

Když ho přijímali v Depozitu Beruška, vešel se do dlaní, jenom ležel a naříkal.

Článek

Štěňátku mohlo být tak pět až šest týdnů a mělo hematom mozku, protože majitelé s ním zřejmě hodili o zem. Dnes je pejskovi rok a půl, má epilepsii a stále žije v Depozitu. Není to s ním lehké, nemoc způsobuje, že se točí stále dokola. „Je to takové věčné štěně, pro které mám slabost. Přál bych mu nového páníčka, který se mu bude hodně věnovat a zasvětí mu život,“ říká Jaroslav Šetlík ze spolku Packa pro útulkáče, autor reportáže o Quidovi.

Jaroslav Šetlík má doma šest psů a zvířata se stala smyslem jeho života. Bolí ho, když trpí a obdivuje lidi, kteří se o ty opuštěné nebo týrané postarají. Azylová farma Libchavští chlupáči u České Lípy se například stará o hospodářská zvířata, která byla určená na jatka. O asi 25 hospodářských zvířat se stará mladý manželský pár. „Jsou to srdcaři a psychicky odolní lidé,“ říká Šetlík.

Psí domov důchodců si nedávno založila rodina z Moravy. Z útulků si adoptuje staré a nemocné psy, o které nemá nikdo zájem. „Bylo mi těch opuštěných zvířátek strašně moc líto a chtěla jsem jim dát šanci na důstojné stáří,“ říká Irena Teplá ze Spolku Smečka z Knihánkova. V rodinném domě mají smečku čítající přes 10 zvířat, zapojila se celá rodina, která kromě pejsků miluje i knihy.

Spolek Packa pro útulkáče také upozorňuje na problematiku množíren. Ty měly žně v době covidu, kdy si nového mazlíčka pořizovalo větší množství lidí. Velkochovy psů v otřesných podmínkách se bohužel nedaří omezit dodnes. Budoucí pejskař by se proto měl mít na pozoru a chovatele si prověřovat. Jak, to chce poradit spolek v novém projektu NeMnožírnám.cz. Mezi prvními, kdo videoreportáže uvidí, budou čtenáři Stream.cz. Odborníci slibují poradit nejenom to, jak poznat podvodníka, ale také jak postupovat v případě, že jste mu již naletěli.

Když už si pejska pořídíte, možná se vám budou hodit rady, jak ho vychovat. I to vám spolek Packa pro útulkáče poradí. V projektu Desatero pejskaře otevřou i kontroverzní téma dítě a pes v rodině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz