Hlavní obsah
Lidé a společnost

Útoků nožem přibývá. Co dělat a jak se bránit radí český samuraj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Zeman

Útok nožem. Co dělat a jak se bránit?

Nůž je často na blízkou vzdálenost nebezpečnější než střelná zbraň. Obrana holýma rukama je v podstatě nemožná.

Článek

Pokud je to možné, odborníci doporučují při útoku nožem utéct, schovat se, případně povolat policii. A až v krajním případě bojovat. To jsou podle českého samuraje jediné možnosti neozbrojené oběti proti trénovanému a odhodlanému útočníkovi s nožem. „Proti trénovanému útočníkovi nemáte šanci. Radím utéct, ale jsou i situace, kdy například nemáme na výběr a musíme bojovat proti zločinci či teroristovi, ohrožujícímu třeba další bezbranné osoby. V takovéto situaci  je naší povinností je ochránit. Podstatně  zvýšíme svou šanci na přežití tím, že se ozbrojíme, například alespoň částí oděvu nebo čímkoliv, co je po ruce, kamenem na zemi, židlí…,“ říká český samuraj Jakub Zeman. Jak řešit útok nožem názorně ukazuje v jednom z dílů svého seriálu, který vychází na Stream.cz

Uznávaný expert na bojová umění Jakub Zeman publikuje videa s bojovým uměním na stránkách Stream.cz od letošního dubna. Předvedl několik metod vrhání nožem. „Má nejoblíbenější metoda vrhu je no spin - bez otočky. Ke stáru jsem si oblíbil i jinou velmi obtížnou techniku - full spin - vrh s otočkou 360 stupňů. Pro sebeobranu je nicméně potřeba, abychom ji ovládali naprosto bravurně,“ říká Zeman.

Kluk z Dejvic byl v dětství dle svých slov „extrémně nešikovný“, z tělocviku se často omlouval. To se změnilo v jeho jedenácti letech, kdy se přihlásil na karate. Díky přirozené urputnosti a nadšení se nedal odradit prvními neúspěchy a začal se o japonskou kulturu zajímat víc. Na střední škole se přihlásil na japonštinu a později začal na Filozofickou fakultu UK studovat japanologii. Tu sice z důvodu nastoupení do japonské firmy a později  (jako kurátor) do asijské sbírky Národní galerie - nedokončil, zato se při jedné přednášce seznámil se svou budoucí japonskou manželkou, cemballistkou Kayoko. Země vycházejícího slunce je mu zřejmě souzená - bojovému umění se naplno věnuje dodnes, neodradila ho ani občasná exotické zranění jako řada šrámů způsobených při trénincích samurajským mečem, průstřel ruky šípem a podobně.

Foto: Jakub Zeman

Český samuraj

Jedna z mnoha technik, kterou se při svém studiu vrhání čepelí naučil ovládat, je unikátní starodávná zapomenutá technika indických Sikhů. Nabroušený létající ocelový disk nazvaný čakram půlí vše, co mu stojí v cestě. Tyto unikátní zbraně, zmiňované již v pátém století př.n.l. mají různé velikosti a vrhají se pod různými úhly. Nejunikátnější metodou, kterou se po staletí zapomnění podařilo Zemanovi znovu rekonstruovat, je roztočení na ukazováku levé ruky. Na metodu se můžete podívat zde.

Jakub  se učil mimo jiné od několika japonských mistrů bojových umění. Nejvíce  patrně vděčí mistru nejvyšší úrovně (Menkjó kaiden) meče stylu Džikki Šinkage rjú jménem Macuba Ičiró, který ho velice posunul v úrovni pochopení umění japonského meče. Ten již Zeman po více než dekádu vyučuje ve svém dódžó (oddíle) Hakuzan, které pořádá i soutěže ve volném šermu Gekiken či tradiční disciplínu sekání srolovaných rohoží Tamešigiri. Umění populární zbraně nunčaku se zase učil u bratrance své manželky Fukuda Šúiči sensei.(6.Dan - mistrovský stupeň stylu Šorindži kenpó). Za nejobtížnější zbraň ze starého Japonska ale považuje japonské vrhací jehlice šuriken. Teprve až tak po deseti letech usilovného tréninku se objevila první světla na konci tunelu pochopení této disciplíny. ,,Stále na sobě ještě ale musím tvrdě pracovat,“ říká skromně český samuraj. Tuhle přezdívku dostal při natáčení stejnojmenné série podcastů na téma samurajské historie od současného šéfredaktora Reflexu Martina Bartkovského.

Foto: Jakub Zeman

Český samuraj

Český samuraj je i přezdívka našeho MMA zápasníka Jiřího Procházky. Nekonkurují si, právě naopak - jsou přátelé a vzájemně se respektují. Dle samurajské zásady Bunbu rjódó, volně přeloženo perem a mečem, se Zeman nevěnuje jen bojovému umění, ale občas napíše i básničku žánru Haiku, odborný článek či uspořádá přednášku nebo výstavu, především s tématem japonské kultury a umění. Na začátek příštího roku chystá v českém prostředí bezprecedentní výstavu na téma japonských mečů a samurajů  v paláci Clam-Gallas u Staroměstského náměstí v centru Prahy. Je možné se těšit i na nesmírně unikátní exponáty a historické originály japonských mečů nejvyšší muzejní kvality.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz