Hlavní obsah
Lidé a společnost

Striptýz. Touto show nepohrdnou ani babičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Když se řekne slovo striptýz, zbystří ženy i muži. Bývá často součástí akce rozloučení se svobodou, než se oddáme stavu manželskému. Jaké to je dělat striptéra? A jak asi reaguje rodina?

Článek

Historie striptýzu

Ve starých záznamech se hovoří o tom, že první veřejný striptýz předvedla 13. března 1884 v pařížské kavárně „Divan Fayouau“ modelka francouzských malířů Yvetta. Bylo to před uzavřenou společností, i když se její vystoupení setkalo s nadšeným obdivem.

Z dnešního pohledu byla scénka poměrně krotká. Po vytažení opony se za zvuku piana divákům nabídl pohled do soukromí dámského pokoje. Umělkyně (podle některých zdrojů jí byla Blanche Cavelli) vchází a zbavuje se rukaviček, kloboučku, sukně i korzetu a v jakési noční košilce uléhá do postele.

Světla zhasínají, scénka končí. Přesto sklidila úspěch.

V roce 1881 je otevřen legendární kabaret Le Chat Noire, o osm let později slavné podniky Moulin Rouge a Folies Bergère.

Striptýz sahá do starověku, kde nám jsou důkazem obrazy odhalených dam stojících před zástupem dalších lidí. První striptýzové vystoupení na scéně patří tanečnici Jeanně de Lianové, která v roce 1907 předvedla své taneční vystoupení se svlékáním ve zmiňovaném pařížském Moulin Rouge.

Foto: Wikimedia/CC-BY-SA 2.0

Slavný Moulin Rouge ve Francii

Příběh striptéra Martina poukazuje na to, jaké to je dělat tuhle „práci“, a také na to, že jeho vystoupení se účastní jakékoli věkové kategorie žen. Například i starší babička, která dostala tento netypický dárek k narozeninám.

Martin dělal dříve kuchaře. Když mu přišla nabídka dělat striptéra, byl trochu zaskočen. Zpočátku v klubu vítal ženy a dělal jim společnost. Pak podlehl jistému tlaku, a chtěl pomoci kamarádovi, který potřeboval někoho na vystoupení. Když si ale vyzkoušel svou první svlékací jízdu, která byla na úrovni, bez nějakých lechtivých akcí, a právě na rozlučce se svobodou, dámy šílely. Hned dostával další nabídky, a i když se zpočátku styděl, zvykl si. Dnes už dělá strip 6 let.

Jak reagovala jeho rodina?

Rodina na vystoupení Martina reagovala pozitivně, bez jakýchkoli narážek, čehož se bál. Protože se nejedná jen o klasické svlékání, ale je v tom podle Martina i kus umění, tance a celkové show. Soukromě nevystupuje ani za velkorysé finanční nabídky. Toto je pro něj absolutní tabu.

Martin vysvětluje, že je na každém striptérovi, jaké si určí hranice. Pocit obdivované kořisti je krom výdělku hezká třešinka na dortu.

Mít při tomto povolání partnerku není jednoduché. Najít vyrovnanou ženu, která to bude chápat jako profesionální práci svého milého a hlavně mu budě věřit, to je vcelku oříšek.

Jaké jsou ženy, které na tyto akce chodí?

Zkušenost je taková, že chodí i starší dámy, které se chovají rozhodně umírněněji než mladé dámy. Ty umí docela divoce reagovat především tehdy, když se opijí. I postarší ženy se stále rády podívají na pevné mužské tělo a není to nijak zvláštní.

Během show se nikdy neví, kam až dáma zajde a musí jí být nastavena jasná hranice. Pikantnosti se na pódiu neodehrávají, i když by zdivočelé ženy leckdy chtěly. Nabídky k sexu jsou absolutně a rezolutně striptérem odmítány.

Co se ženám líbí, je potetovaný svalnatý muž, který se umí rytmicky pohybovat.

První striptýz na našem území

U příležitosti výstavy bižuterie se svlékla tehdy třiadvacetiletá Soňa Zborníková Stenová. Stalo se tak v jabloneckém hotelu Praha. První československá striptérka byla vdaná paní.

Jak to bral manžel?

„Co je tento striptýz, to se musí nechat spíše době než momentálním názorům lidí. Já nikomu jeho názor neberu. Já se totiž na to radši dívám, než o tom mluvím,“ reagoval manžel první československé striptérky.

Norsko

V tomto státě je striptýz považován jako skutečné umění. Rozhodl o tom tamní soud. Podle norské justice je to totéž jako balet nebo třeba opera. Provozování těchto akcí nepodléhá DPH.

Když se tanečnice svlékají z uniformy, projevují tím svůj umělecký talent. Soud dal za pravdu majitelce klubu, která měla výhrady k tomu, že by měla za poskytování uměleckého požitku zákazníkům platit daň z přidané hodnoty. Daně se tedy v Norsku neodvádí.

Svůdná špionka Mata Hari

Od její popravy uplynulo již 107 let.

Její dramatický osud tanečnice je dodnes zahalen tajemstvím. Byla to velmi přitažlivá žena se svůdnými pohyby, které na muže platily.

Na pódiích v Paříži i dalších velkých městech sklízela oslnivý úspěch a její kariéru lemovaly tucty milenců většinou z řad důstojnických sborů. Což se jí nakonec stalo osudným. Zapletla se s tajnými službami na obou stranách. Byla podezřelá jako dvojitá agentka. Skutečné obvinění se nikdy neprokázalo.

Přesto byl nad ní vynesen rozsudek trestu smrti. 15. října 1917 ve Vincenneském lesíku u Paříže tanečnici zastřelili francouzští vojáci.

Foto: Wikimedia/volné dílo

Svůdná tanečnice Mata Hari

Dnes striptýz vládne téměř celému světu.

Zdroje: Metro.cz, Novinky.cz, Youtube, Aktuálně.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz