Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hovězí veverka na víně podle šéfkuchaře

Foto: Sváteční česká kuchyně

Veverka na víně je jediná stálice v nabídce populární restaurace na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch se inspiroval ve starých kuchařkách a vyladil recept k dokonalosti. Uvařte si podle něj maso, které se rozpadá na jazyku.

Článek

Hovězí veverka na víně

Doba přípravy: asi 3 hodiny

Na 4 porce potřebujete:

  • 800 g hovězí veverky 
  • 50 g sádla nebo hovězího loje
  • snítku rozmarýnu
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 l hovězího vývaru
  • 300 g mrkve, nakrájené na kostičky
  • 120 g celeru, nakrájeného na kostičky
  • 100 g kořenové petržele, nakrájené na kostičky
  • 100 g cibule, nakrájené na klínky
  • 100 g žampionů nakrájených na klínky
  • 50 g nakládaných cibulek
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  1. Maso osolte, opepřete a spolu se snítkami rozmarýnu opečte na sádle ze všech stran. Zalijte polovinou červeného vína a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.
  2. Připravte si rozvar z koření – pepř, nové koření a bobkový list orestujte nasucho a zalijte trochou vývaru. Krátce povařte.
  3. Orestujte kořenovou zeleninu a až nakonec přihoďte k opečeným kouskům cibuli. Přilijte zbytek červeného vína, provařte a vlijte rozvar z koření i hovězí vývar. Lehce povařte a hotovým nálevem zalijte maso. Pečte doměkka – trvá to asi 2½ hodiny.
  4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a omáčku dochuťte solí a pepřem. Přidejte žampiony, které jste předtím krátce orestovali, nakládané cibulky a vše promíchejte.
  5. Hotovou omáčkou přelijte maso a podávejte s bramborovými plackami nebo kaší.

A jak na dokonalou bramborovou kaši?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bramborová kaše

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz