Hlavní obsah
Jídlo a pití

Plněné bramborové knedlíky: Jak je dělají šéfkuchaři?

Foto: Sváteční česká kuchyně

plněné bramborové s uzeným masem a kyselým zelím

Bramborové těsto naplňte kostičkami Pražské šunky – knedlíky budou šťavnatější a hospodská klasika dostane nový rozměr. O recept se s námi podělil šéfkuchař Lokálů.

Článek

Na bramborové knedlíky:

  • 1,2 kg brambor
  • 0, 5 – 0,6 kg hrubé mouky (dle vodnatosti brambor)
  • 1-2 vejce (dle hustoty těsta)
  • 0,015 g soli

Na masovou náplň:

  • 1 kg pražské šunky
  • 0,25 kg sádla
  • 0,5 kg nadrobno nakrájené cibule
  • 0,01 kg soli
  • 0,001 kg mletého černého pepře

Na zelí:

  • 2 kg kysaného zelí
  • 0,2 kg nadrobno nakrájené cibule
  • 0,1 kg sádla
  • 0,01 kg celého kmínu
  • 0,01 kg soli
  • 0,5 l vývaru nebo vody

Na zahuštění a dochucení:

Jíška

  • 0,25 kg tuku (sádlo nebo máslo)
  • 0,25 kg hladké mouky
  • cukr nebo ocet (podle kyselosti zelí)

Knedlíky:

  1. Začněte náplní. Maso vařte do změknutí, trvá to asi půl hodiny. Pak ho zchlaďte a nakrájejte na kostičky.
  2. Orestujte na sádle, po chvíli přidejte cibuli. Vše opečte dozlatova.
  3. Orestovanou směs zchlaďte v ledničce.
  4. Vytvarujte kuličky (po zhruba 25–30 g) a vraťte do lednice.
  5. Mezitím uvařte brambory ve slupce. Pak je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  6. Smíchejte s moukou, vejci a solí. Vytvarujte do válečku. Správnou konzistenci poznáte tak, že když váleček rozkrojíte, těsto se nelepí na nůž.
  7. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu se solí. Z válečku těsta odkrajujte plátky, jako když ukrajujete bramborové knedlíky, a vytvarujte z nich placky. Do každé zabalte kuličku masa. Další varianta: Z těsta vyválejte plát, z něj pak hrníčkem vykrajujte kolečka a do každého zabalte kuličku masa.
  8. Naplněné knedlíky vařte 20–25 minut. Pozor, není to tak, že uvařené knedlíky samy vyplavou na povrch!
  9. Po 20 minutách vytáhněte jeden knedlík, rozkrojte ho a zkontrolujte, zda je uvařený i uvnitř. Pokud ano, vytáhněte knedlíky z vody a můžete je servírovat.

Víte, že zelí byste měli jíst každý den?

Zelí:

  1. Z kysaného zelí vymáčkněte vodu a párkrát ho překrájejte, aby vlákna nebyla příliš dlouhá.
  2. Cibuli orestujte na sádle. Po chvíli přisypte kmín, aby se rozvoněl.
  3. Jakmile je cibule opečená dozlatova, přidejte zelí a podlijte vodou nebo vývarem.
  4. Nechte vařit do změknutí.
  5. Mezitím si připravte jíšku – na másle nebo sádle.
  6. Když je zelí uvařené, přidejte jíšku a 10 minut provařte. Zelí podle chuti dosolte, okyselte vymačkanou zelnou šťávou nebo octem, případně doslaďte cukrem.

Tip: Zelí můžete po uvaření zahustit syrovou bramborovu nastrouhanou najemno a ještě chvíli povařit. Nebo ho do požadované hustoty zaprašte hrubou moukou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bramborové knedlíky s uzeným

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz